Eğer sütçünüz varsa, doğal besili havanların, yağı çekilmemiş harika sütlerini alabiliyorsanız ne mutlu size... Pastörize sütlerin yağ oranı en fazla %3-4 oluyor, yani yağlı sütün en az %3 yağ içermesi gerekiyor. Aslında yağlı sütte de oldukça light takılıyoruz :( Sütün bu oranın üstündeki yağı tereyağı ve peynir yapımında kullanılıyor. Ama tabi sütçüden süt alıyorsanız bu oran çok daha yüksek... Ankara'da da bir sütçümüz var Bursa'da annemin evine gelen de var çok şükür... Eğer açık süt alıyorsanız, önce temiz ince gözenekli bir süzgeçle ya da tülbentle süzmek sonra da kaynatmak şart tabi...
Sütü kaynatırken dibinin tutmaması için bir püf noktası var. Bunu yoğurt mayalarken ısıtacağınız süt için de kullanabilirsiniz. Çelik tencerenizi su ile ıslatıp sonra içine süt koyun. Bu ıslatma işlemi sütün yağının tencerenin tabanına yapışmasını ve dibini tutmasını engelliyor :D
Sonra harlı ateşte başlayın kaynatmaya, başını boş bırakmaya gelmez hemen taşar, o yüzden başından ayrılmayın. Hafif hafif üstünde oluşan kaymağı kabarmaya başladığında üfleyerek kaymağını yırtın. Küçük küçük fokurdamaya başlayınca da altını kısıp 10 dakika daha ısıtmaya devam edin. Sonra en hızlı şekilde soğuması için kışın balkona ya da evin en serin köşesine bırakın ve daha sonra buzdolabında saklayın. Bu şekilde kaynattığınız sütü 3-4 gün içinde tüketin.
Kaynatıp soğuttuğunuz sütün üstünde kalınca bir kaymak tabakası göreceksiniz, şaşırmayın... Biz haftada 10 kilo süt alıyoruz... Bu kasenin içindeki kadar kaymak birikiyor. Bu kaymak tabakasından ev tereyağı yapmak mümkün. Tabi tereyağını tuzlamak çok kolay olmadığından ömrü de kısa 1-2 hafta içinde tüketmezseniz kenarlarından küflenmeye başladığını görebilirsiniz. Yinede haftada 70-80 gr kadar tereyağı bitirilmesi güç bir miktar değil bir kurabiye yapın olsun bitsin :D
Eğer kaymak uzun sürede birikecek gibiyse, plastik kapaklı bir cam saklama kasesini bu işe ayırabilir. Çıktıkça aldığınız kaymağı üst üste koyup derin dondurucuda tereyağı yapacağınız güne kadar saklayabilirsiniz. Bu durumda kaymağı çözdürdükten sonra işleme başlamanız gerekir.
Kaymağı homojen oluncaya kadar mikserle çırpın, mikserin pedallarının içine dolanacak kaymağı uzaklaştırmanın yolu içine soğukça su eklemek.1 çay bardağı hatta 2 olmasında da bir sakınca yok... Mikserle çırptığınız kaymağın içine ekleyin, çırpmaya devam edin.
İyice kremsi hal aldığında bir cam kavanozun içine koyun.
9-10 parça buz ve üstüne çıkacak kadar da su ekleyin. İyice çalkalayın. Küçük tereyağı toplarının suyun üstünde yüzdüğünü göreceksiniz :D
Süzgeç yardımıyla suyunu süzün, işlemi bir iki kez daha tekrar edin. Tereyağı parçalarını birleştirin. 1 hafta 10 gün içinde tüketin.
Afiyet olsun!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder