Gülşah'ın Aynası

13 Aralık 2015 Pazar

BALLI CEVİZ

ballı ceviz

Ballı ceviz ile tanışmam, uzak doğu mutfağı ile tanışmamla yaşıttır herhalde. Her mutfağın illa tatlısı mı güzel olur :D Herkes çin yemeği sevemez, kokusu bir değişik, sosları değişik, önce bir tatmak, sonra o lezzete alışmak gerekiyor, kabul ediyorum. Ama tatlılarına söylenecek söz de bulamıyorum. Kızartılmış muz da ayrı, ballı ceviz de... Özellikle de ballı cevize kim hayır diyebilir ki?



Tarifin adında bal geçse de, bu alışıla geldik söylem, bu tarifte bal kullanmıyoruz. Bal ısıtıldığında çok zararlı bileşiklere parçalanabiliyor. Aklınızda bulunsun!

Malzemeler:


1,5 su bardağı kelebek ayıklanmış ceviz

1/2 bardak şeker

1 çay kaşığı tarçın

1 çay kaşığı tuz

3 çorba kaşığı su

Tarif:



Bir tavanın içine şeker, tuz, tarçın ve suyu koyun ve ocağı altını harlı açın. 


Su köpük köpük kaynar hale geçtiğinde içine cevizleri atın ve şeker karamelize olup rengini değiştirinceye kadar karıştırın. 


Sadece 1-2 dakika sürecek. Sonra hızlıca her  yeri şeker kaplanmış cevizleri yanmaz sıcağa dayanıklı bir servis tabağına alın. Mümkün mertebe sıcakken cevizleri ayrı ayrı yerleştirin ki birbirine yapışmasın. Bu kavurma ve karamelizasyon işlemi cevize bambaşka bir tat katacak. Karamelize şeker çok yakıcı birşey bu işlem sırasında elinizi kolunuzu yakmayın, sıcağa dayanıklı olmayan malzeme kullanmayın, karameli dökmeyin. Aman diyeyim dikkat :D

Karamelizasyon sırasında kullanılan tavaya yapışan karamel suyla kolaylıkla temizlenir. Sadece içine su doldurun ve şekerin çözünmesini bekleyin, tavayı temizlemek için sivri uçlu, aşındırıcı malzemeler kullanmayın, tavanıza zarar vermeyin :D


Ballı cevizi sadece atıştırmalık olarak hazırlayabileceğiniz gibi, benim yaptığım gibi elmalı tart dekorasyonunda da kullanabilirsiniz. Cevizin yakışacağı bütün tart, pasta ve keklere harika bir dekor olacaktır.

Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...