Paça çorbası annemin çok uzun süredir gelin de size yapayım dediği bir çorbaydı. Ben dehem görüp öğrenmek hem tadına bir bakmak istiyordum. Aslında terbiyeli işkembe çorbasından çok farklı değil lezzeti ama içindeki jelatin gençlik iksiri...
En son 51 yaşındaki ünlü oyuncu Salma Hayek'in gençlik iksirinin kemik suyu çorba olduğunu duyunca hiç şaşırmadım. Yaşla birlikte kaybettiğimiz kolajeni kemik suyu çorba ile yerine koyarak genç kalmak çok mantıklı.
Malzemeler:
6 adet temizlenmiş paça
Terbiyesi için:
1 kase yoğurt
1 yumurta sarısı
1/2 limon suyu
2-3 kaşık un (Çorbanın suyuna göre)
1-2 diş sarımsak
Tuz
Üstü için:
Tereyağı, pul biber...
Paça'nın üstünde bildiğimiz anlamda et parçası yok, olan dokular pembemsi bile değil. Temiz olması önemli. Ayıklanmış, ütülenmiş, tüyleri iyice temizlenmiş olmalı. Tırnak arasında da tüy kesesi olduğunu unutmayın.
Hazır aldığınız paçaları güzelce yıkayın, temizleyin, içinize sinmeyen renkte ütülenmiş bölgeleri kesin atın. Tertemiz kaynayınca suyunu içeceğiniz hale getirin.
Kemiklerin üstüne çıkacak kadar içme suyu ve 1 kahve fincanı sirke ile paçaları düdüklü tencerede 4 saat pişirin Bu süre sonunda kemiklerin üstündeki dokular kendini salıyor, kemikten ayrılıyor. Kemikler tencereden çıkartılıp hazırlanan terbiye ile çorba bir taşım daha kaynatılıyor.
Terbiyesi için küçük bir kase yoğurt, yumurta sarısı, yarım limon suyu, 2-3 çorba kaşığı un ve 1-2 diş ezilmiş sarımsağı karıştırın.
Bizde pul biber ve sirke ile tüketildi :D daha az sağlıklı olsa da daha fazla lezzet için üstüne yağ-pul biber yakılması da mümkün tabi.
Yapanlara afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder