Gülşah'ın Aynası

11 Haziran 2016 Cumartesi

ETLİ ENGİNAR ÇANAĞI

gulsahinaynasi.blogspot.com

Merhabalar,
Ramazan nasıl geçiyor? İlk haftası bitti bile... Ramazan sofralarını şenlendirecek lezzetine bayılacağınızı düşündüğüm bir yemeğim var... Enginar genelde zeytinyağlı olarak düşünülür, ama etli hali de harika :D Yanında bezelye de var... Üstüne üstlük tek tencerede fazla bir işlem gerektirmeden hazırlanan sulu bir tencere yemeği... Görüntüsü de davetkar öyle değil mi? Misafirlerinize, etsiz sebze yemeği kabul etmeyenlere, Ramazan'da etli yemek lazım diyenlere en sağlıklısından sebzeli etli enginar çanağı :D



Malzemeler: (6 posiyon için)

6 adet enginar çanağı

500 gr kuzu kuşbaşı

1 kg arakanın (bezelye) içi

1 orta boy soğan

1 yemek kaşığı salça

1 tatlı  kaşığı tuz

4-5 çorba kaşığı zeytinyağı

Tarif:


Bu yemeğin tek dikkat edilmesi gereken detayı yemeğe giren tüm malzemenin ayrı ayrı yumuşacık pişmiş olması. Bunu yapmak da zor değil, aşama aşama yumuşayıp yumuşamadığını tadarak kontrol edebilirsiniz. 

Öncelikle boş tencerede kendi yağıyla kuzu etini kavurun. Eti kavurduktan sonra üstüne etin yağ oranına da bağlı olarak bir kaç çorba kaşığı zeytinyağı ekleyip yemeklik doğranmış soğanları ilave edin ve soğanları da kavurun, soğanlar da kavrulduğunda 1 yemek kaşığı salça ilave edin. 


Salça ile bir kaç tur çevirdiğiniz etlerin üstüne ayıklayıp yıkadığınız bezelye tanelerini ekleyin ve üstüne çıkacak kadar sıcak su ilave edin. Su kaynayıncaya kadar harlı ateşte, su kaynadıktan sona kısık ateşte bezelyeler iyice diriliklerini kaybedinceye kadar pişirin.

Bu sürede zaten önceden kavrulmuş olan kuzu etinin de pişmiş olması gerekiyor. Kuzu eti yerine dana eti kullanmak isterseniz, kavurduğunuz eti sıcak su ile yumuşacık pişinceye kadar bezelyeleri eklemeyin! Dana etinin pişmesi çok daha uzun süre alır.


Bezelyeler yumuşadığında -tam olarak pişmesine az kala- ayıkladığınız ya da hazır ayıklanmış satın aldığınız enginar çanaklarını tencerenin içine atın ve tencereye tüm tencere içeriğinin üstüne çıkacak kadar sıcak su ilave ederek ve kısık ateşte pişirmeye devam edin. Bu şekilde yarım saat içinde enginarlar da pişmiş olacak. Enginarın pişip pişmediğini bir çatal yardımıyla anlayabilirsiniz. Çatalı batırdığınızda, enginarların yumuşacık ancak dağılmayan kıvamda olduğu anda tencerenin altını kapatın. 

Servis sırasında büyük bir yemek kaşığı ile tabağa bir enginar çanağı alın ve çanağın içine etli bezelyeleri hafif dışarıya da dağılacak şekilde suyu ile birlikte doldurun. 

1/2 kg kuzu eti ve 1 kg bezelye kullanarak 6 porsiyon enginar çanağını çok rahat hazırlayabilirsiniz, ya da 4 enginar çanağı doldurup yemeğin kalanını etli bezelye şeklinde tüketebilirsiniz :D

Yapanlara afiyet olsun!


Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...