Gülşah'ın Aynası

29 Ocak 2016 Cuma

YOĞRULMAYAN EKMEK


gulsahinaynasi.blogspot.com

Harika görünüyor öyle değil mi? Yerini sadece ekşi maya bir ekmeğin alabileceği kadar mükemmel... Ekşi maya, biraz uzmanlık işi :) ama yapacağız elbette, bir gün...

Daha önceleri bahsetmiştim. Ben ekmeğimi evde yapıyorum. Bir ekmek makinem var, hatta bu makineyi sık sık hamur mayalandırmak için de kullanıyorum. Ama zaman zaman değişik ekmekler, simitler, biscuitler de deneyerek rutini bozmak güzel oluyor...





NYTimes yoğrulmayan ekmek tarifi için google taraması yapıldığında 186 Türkçe sonuç, ingilizce tarama yapıldığında 1.500.000 sonuç bulunuyor. Bu kadar çok bahsedilmesinin altında yatan sebep elbette sonucun güzelliği, yöntemin basitliği...

İşin komik yani malzeme miktarlarında tariften tarife ufak tefek değişiklikler olabiliyor, asıl önemli olan konu yöntem. Uzun mayalanma süresi !!!

Sizde bu güzel ekmekle harika bir kış kahvaltı sofrasına oturmak istiyorsanız, biraz bol vakte ihtiyacınız var yalnız...

Şöyle bir hesap yapın ; bir hafta sonu kahvaltısının saat X gb yapılacağını hesaba katarsak, 1,5 saat de fırındaki pişirme ve pişirme öncesi süreci eklersek, 14-20 saat kadar mayalandırılması gereken ekmek hamurunun en geç cuma akşamı saat X-(15,5-21,5)'da hazır edilmesi gerekiyor...

Yani sofraya oturacağınız saatten en az 15,5 saat geri sarın 21,5 saate kadar da yolu var :D

İşte en temel ekmek malzemelerimiz :D


Malzemeler :


3 su bardağı un (240 ml bardak ile)

1 tatlı kaşığı kuru maya

2 tatlı kaşığı tuz

1,5 su bardağı ılık su (240 ml bardak ile)


Tarif:


İlk işlem, un tuz ve mayayı kabın içinde kabaca karıştırmak, elinizle bile olabilir.



Sonra suyu ekleyip yine elinizle yada elinizi kirletmek istemezseniz bir kaşık yardımıyla çok da cıvık olmayan fotoğrafta gördüğünüz kıvamda bir hamur elde etmeniz gerekiyor. Hatta kabın içinde hamura dahil olmamış un da kalabilir, hiç sorun yok. Unun su tutuşu markadan markaya farklı olabiliyor, eğer hamurunuz çok cıvık olursa, ekmeğiniz güzel kabarmaz, içini pişirmekte zorluk çekersiniz. O yüzden maya ve tuz oranı bir yana hamurunuz çok cıvık olmasın :D


İşte bu kadar basit. Benim mutfağımda döküm demir kalınca eski tip bir kalorifer peteği var, bilseniz ne çok işe yarıyor... Panel radyatöre geçmek istemem o derece yani. Üstünde hamur kabartıyorum, yoğurt mayalıyorum :D Bu ekmeğin hamurunu da hazır ettikten sonra üstünü bir kabın kapağı ile kapatıp bu peteğin üstünde bekletiyorum ben :D Esasen ne ılık su kullanmak ne de ılık ortamda beklemek şart değil. Ama benim bu tarife yorumum böyle. Sonuç da meydanda....


Hamuru hazırlamak 5 dakika sürmüyor.Mayalandırmak 14-20 saat, biraz sizin sabrınıza ve vakit bolluğunuza bağlı... Fırına vermeden önce bir 5-10 dakikalık işimiz daha var.




Un serptiğimiz bir yüzeye hamuru boşaltın, üstünü de unlayın, hamuru üst üste katlayıp derli toplu bir hale getirin. Sonra üstüne hamuru yoğurduğunuz kabı kapatıp 20 dakika kadar ikinci mayalama işlemini gerçekleştirin.

Fırını 220 dereceye ayarlayın. Döküm demir kapaklı tencere kullanmanız öneriliyor ama Türk mutfaklarında çok yaygın değil, yoksa toprak tencere kullanın benim gibi, en güzeli :D kapaklı bir borcam da iş görür fakat kapağı alıp kaldırırken sıcak olacak tutması çok kolay olmuyor, elden kayabiliyor.

Boş tencereyi de kapağı kapalı olarak fırına koyun ısınsın.


Hamur dinlendiğinde üzerine 2 derin çizik atın, öylece içi daha kolay pişer. Fırın da ısındığında hamuru bir yağlı kağıdın üstünde tencerenin içine koyun. Kapağını kapatın ve böyle 30 dakika pişirin.


30 dakika sonra fırını açın, kapağı çıkartın ve üstü istediğiniz ölçüde kızarıncaya kadar pişirin.


Çıtır çıtır kalın kabuklu içi yumuşacık gözenekli ekmeğiniz hazır.


Yapanlara afiyet olsun!



Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...