Aşureleriniz bereketli olsun inşallah.
Glutensiz aşure yapmaya "Glutene alerjim olabilir mi ?" sorusunun cevabını ararken karar verdim. Gluten alerjisi ve çölyak üzerine okudukça da bu tip alerjisi olan kişilere değişik tarifler vererek yardımcı olabileceğini düşündüm. Gluten bir buğday proteini. Eskiden alerji yapmazken 1940'lı yıllarda buğdayın genetiği ile oynayarak bir çok insanın alerji geliştirdiği bir gluten yapısına sebep olmuşlar. Bu alerji cildin kabarması ya da kaşıntı gibi değil, daha sinsi ilerleyen, bağırsak sağlığını bozan ve bir çok hastalığa sebep olabilen türde bir alerji. Çölyak hastaları buğday ve buğdaydan üretilen herhangi bir ürünü yiyemiyorlar. Unsuz, irmiksiz, bulgursuz ve buğdaysız bir hayat yaşıyorlar. Alışmışken vazgeçip tüm düzeni değiştirmek oldukça zor. Üstüne üstlük yerine koyabilecekleri ürünler çok zor bulunuyor ve pahalı.
Ama buğdaysız aşure çok kolay ve mümkün. Glutensiz aşurenin malzeme miktarlarını biraz az tuttum. Yine de bir koca tencere olur, glutensiz yaşayan evleri doyurur :D
Malzemeler:
1 çay bardağı beyaz mısır
1 çay bardağı pirinç
1 çay bardağı kuru fasulye
1 çay bardağı nohut
1 çay bardağı nohut
100 gr kayısı
100 gr incir
100 gr kuru üzüm
50 gr kuş üzümü
25 gr dolmalık fıstık
1 portakal kabuğu rendesi
5-6 adet karanfil
1 çorba kaşığı gül suyu
1/2 kg şeker (Kendi zevkinize göre kontrollü ekleyin.)
Üstü için:
Kavrulmuş fındık, kavrulmuş yer fıstığı, iç ceviz, tarçın, nar, çiğ badem ya da evdekiler aşurenin üstünde ne seviyorsa onlar :D
Tarif:
Bir gün önceden beyaz mısır, kuru fasulye ve nohutu ıslatın. Mısırı güzelce yıkadıktan sonra bol suyla pişirmeye başlayın.Suyunu çektikçe sıcak su ilavesi yapılması gerekiyor. Soğuk su eklemeyin zor pişirirsiniz.
Aşurenin bence en önemli kuralı sürekli elinizin altında sıcak su olsun!
Mısır pişerken nohut ve kuru fasulyeyi de ayrı tencerelerde pişirmeye başlayın. Ayrı tencereler kullanıyoruz çünkü hepsi aynı sürede pişmiyor, biri dağılırken öbürü diri kalmasın değil mi ama... Ayrıca fasulye ve nohutun haşlama suyunu atmanız sindirimi kolaylaştırması açısından önemli. Kullandığınız mısır, kuru fasulye ve nohutun huyunu biliyorsanız düdüklü tencerede de pişirebilirsiniz ama dağılacak kadar çok pişirmeyin. Piştiğinde yumuşak olsun, dağılmasın, 40 dk daha pişecekler. Ve sürekli suyu azalacak, su ilave edeceksiniz, dibi tutmasın diye kontrol edip karıştıracaksınız.
Ne kadar su ilave edelim derseniz, hep mısırın azıcık üzerinde kalacak kadar derim.
Pirinçleri de ayrıca haşlayın.
Ne kadar su ilave edelim derseniz, hep mısırın azıcık üzerinde kalacak kadar derim.
Hepsi piştiğinde aynı tencerenin içinde birleştirin, birlikte de 10 dk kadar pişsinler.
Kayısı, incir, kuru üzüm ve kuş üzümünü hep beraber haşlayın. Kayısı ve incirleri haşladıktan sora kuru üzüm boyutunda doğrayın. Kuru meyveleri ve bir yemek kaşığı kadar karanfili karışıma ekleyin.
Buğdaysız aşure daha beyaz renkli oluyor, daha hoş görünüyor.
Kimi karanfil ve kabuk tarçını bir tülbentle tencereye koyuyor sonra çıkartıp atıyor. Ben aşurenin içindeki karanfilden rahatsız olmadığım için içine karıştırıp bırakıyorum.Tarçını da sunum zamanı üstüne serpiyorum.
Şekerini ekleyin. Şeker eklendikten sonra karıştırmayı ihmal etmeyin, dibini tutmasın. İyice kısık ateşte ara ara karıştırarak yarım saat kadar pişirin, şeker hepsinin içine nüfuz etsin.Bir tadına bakın bakalım, nohut da şekerlenmiş mi :)
En son portakal kabuğu ve gülsuyunu ekleyin. Bunlar güzel koku veren ürünler, o yüzden en son ekleniyor, sonra da tencerenin kapağı kapatılıyor :) Tencerenin kapağını kaldırınca gelen kokuya hayran olacaksınız.
Bir de unutmadan söyleyeyim, bizim evde aşure pişirilince üstüne bir yasin okunur üflenir ;) Bursa'da da adettir yanında yeni baharlı cevizli lokum verilir :D
Afiyet şifa olsun!
1 yorum:
İyi geceler😊 tarifiniz bu vakte kadar buldugum glutensiz asure tarifelerinin en iyisi bence daha denemedim ama eminim cok güzel olacak👍Kaç kişilik aşure çıkıyor bu tariften acaba ölçüyü arttirmali miyim
Yorum Gönder