Gelen yoğun istek üzerine :D :D :D Balkabağı çorbası...
Balkabağı lezzetlendirmek için ya şekere, ya baharatlara, ya süte, ya una illa ki birşeylere ihtiyaç duyar, ama lezzet kattığınızda tam bir şifa kaynağı... Lif, A vitamini, Potasyum... Aman aman sağlık deposu... Benim bebekler katı gıdaya geçtiklerinden beri yerler. Malum bildiğimiz kabak kışın güneş görmeden serada büyüyor, balkabağının ise tam zamanı... Tatlısı, çorbası, yemeği, keki...
Bu arada ülkemizde satılan balkabaklarının da çeşitli cinsleri var.
Eğer siz marketten soyulmuş alıyorsanız ve balkabağının sırt kısmında soyulmasına rağmen kalmış yeşil sert kabuk altı dokusu görmüyorsanız, bu kabak bol sulu, bol lifli, koyu turuncu ve yemek-çorba yapmaya daha uygun. Bu kabağın dış kabuğu da turuncu renkli, sakın tatlı yapmaya kalkmayın, bu kabakla yapılan kabak tatlısı hiç tat vermez.
Ama kabuğu soyulsa dahi kenar kısmı yeşil renk kalan, sıkı dokulu, sarı-turuncu renkli, dış kabuğu da gri-açık yeşil renkli bir kabağımız daha var ki, buna kestaneli de derler, kabak tatlısı için idealdir. Dokusu sıkıdır, çok su vermez, piştiğinde dokusu lokum gibi olur, bir bütün halinde kalır, yerken içinde lifleri ağza gelmez...
5-6 kase balkabağı çorbası için yarım kilo kadar balkabağına ihtiyacımız var. Eğer dediğim gibi koyu turuncu bol lifli sulu cinste balkabağı bulduysanız, bu balkabağını kabak tatlısı dışında tariflerde kullanın, kullanmayacağınız kısmını buzlukta da saklayabilirsiniz. Eğer balkabaklı kek yapacaksanız haşlayıp püre halline getirip püresini de buzlukta saklamak mümkün.
Bu tarifim biraz garantili, çünkü balkabağına lezzet katacak neredeyse herşey var içinde. Süt, un, tereyağı, patates, soğan, baharat...
Malzemeler:
1 küçük soğan
1 patates
1/2 kilo balkabağı
1 çorba kaşığı un (ya da 1 çorba kaşığı mısır unu ya da glutensiz un)
1 çorba kaşığı tereyağı
1 bardak süt
1/2 litre su
1/2 küçük hindistan cevizi (muskat) (Lütfen kullanın lezzeti çok değiştiriyor)
Tuz, karabiber
Zeytinyağı
Tarif:
3-4 çorba kaşığı zeytinyağında küçük bir soğanı doğrayıp iyice kavurun, soğanlar kenarlarından kahverengine dönmeye başlayınca tencerenin içine soyup küp doğradığınız patates ve kabakları ekleyin.
Biraz daha kavurup üstüne suyunu, tuzunu, karabiberini, 1/2 muskat rendesini ilave edin ve yumuşayıncaya kadar pişirin.
Ayrı bir sahanın içinde unu çiğ un kokusu gidinceye kadar tereyağı ile kavurun, elinizin altında 1 su bardağı süt bulundurun ve un kavrulduğunda sütü karıştırarak una ekleyin. Az miktarda-koyu kıvamlı bir beşamel sos gibi olacak. (Ben glutensiz diyet için mısır unu kullandım.)
Balkabakları patatesten önce pişmiş olacak, patatesler de yumuşadığında unlu karışımı tencerenin içine ekleyin, karıştırın, blenderle hepsini ezin.
Tamam işte, tereyağı var, zeytinyağı var, unu var, sütü var, baharatı var... Daha ne olsun?!
Afiyet olsun!
3 yorum:
Tarifinizi denedim ve çok beğendim. Paylaşım için teşekkürler, ellerinize sağlık :)
Çok sevindim :D İnşallah lahana çorbasını da denersiniz...
Yorum Gönder