Bu tarifi kaçırmayın yazık olur. Ben çipura ile yaptım, harika oldu, ama levrek severler levrek ile de olur, olur da olur. Şöyle iri, yağlı, sulu bütün balıklarla da olur...
Aman şatafatına, balık restaurantlarındaki yanarlı dönerli şovlara aldanmayın, kek yapmaktan kolay. Balığı temizlemesiyle birlikte 30 dakika da hazır, 30 dakika da pişirme süresi var...
Peki neden tuzlamadan fırına atmayalım balığı da tuzlayalım? Bir kere balığın suyu derisinin altında kalıyor, sızmıyor, açığa çıkmıyor, lezzeti içinde saklı kalmış oluyor. Kurumuyor, sulu sulu, lezzetli, değerinden hiçbirşey yitirmeden balık yemiş oluyorsunuz. Eee kurumayıp sulu kalınca çocuklar içinde yemesi, yutması kolay oluyor :D Bir daha ver anne, bir daha ver anne sesleri eşliğinde balık yemek ne zevkli bir bilseniz <3
Malzemeler:
2 Adet Çipura (800 gr)
3 yumurta akı
500 gr kadar ince
Tuz, karabiber, defne yaprağı
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Tarif:
Eskiden balık ayıklatmak mümkün değildi, şimdi de hayır ayıklatmak istemiyorum deyip, balıkçıların elinden balığı kurtarmak. Bu tarifin bir püf noktası balığın derisinin zedelenmemesi, çizilmemesi gerekiyor, hele ki bazen balık ayıklattırırsınız, pişmez deyip üstüne boylu boyunca 2 çizik atar balık ayıklayan kişi, aman aman, uzak durun! Ben risk almadım, kendim ayıkladım, "Abla pullu yiyemezsin, ayıklayamazsın!" dedi de sağ olsun balıkçı, balığın derisini mi yiyoruz ki kardeşim :D!
Büyük balık ayıklamak zaten hamsi ayıklamaktan kolay, keskince bir bıçakla şöyle derin ve uzun bir çizik atın, içeride yemek istemeyeceğiniz ne varsa atın, yıkayın :D Şaka bir yana...sadece içini boşaltıp güzelce yıkıyorsunuz.Gözünüzde büyümesin, ya da illa dışarıda ayıklatacaksanız, derisi zedelenmesi tuzda pişirilecek deyin... Umarım laftan anlayan birine denk gelirsiniz :D
Ayıklayıp yıkadıktan sonra balıkları tuz, karabiber ve zeytinyağı ile ovun, özellikle içini. Balıkların içine birer defne yaprağı yerleştirin. Yağlı kağıdın üzerinde birbirlerine güzelce yaklaştırın.
1 kiloya kadar balığı kaplamak için 3 yumurta akı ve 1/2 kilo tuzla oluşturulacak tuz karışımı yeterli.
Yumurtanı sarısını ve akını birbirinden ayırın. Bir tutam tuz serptiğiniz yumurta akını bembeyaz oluncaya kadar mikserle çırpın.
Sonra köpüğü söndürmeden yavaş yavaş tuz ekleyerek karıştırın. Kıvamlı kalın bir köpük haline gelince bu tuz karışımı ile balıkların üstünü kaplayın.
200 derece fırında 30 dakika pişirin. Üstü güzelce kızarmış olacak. Hiç tereddüt etmeyin, balığınız harika bir kıvamda pişti :D Küt burunlu bir bıçakla, tuzu halka şeklinde kırın. Kapak şeklinde kaldırın.Böyle sunmak güzel. Balığı parçalamadan çıkartmak için iyice kenarları da kırın ve balığı sevdiğini garnitürle servis edin.
Afiyet olsun!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder