Gülşah'ın Aynası

16 Kasım 2015 Pazartesi

EVDE MİS GİBİ SALEP KEYFİ...

evde mis gibi salep keyfi


Kışın kendine özgü güzel lezzetleri var... Herkesin de favorisi ayrı... Ben hepsini birden seviyorum. Salep, kestane kebap, boza, kabak tatlısı, ayva tatlısı... Bugünün konusu salep! Sahlep diye tutturmayın :D TDK'dan kontrol ederek sözcük kullanan elde kalmış son blog yazarı ben olabilirim :D 


Salep orkidelerin yumru kökünün toplanıp kurutulup toz hale getirilmesi ile üretiliyor. Eh baya zahmetli toplaması, kurutması, taş gibi kuru yumruyu toz etmesi... Kilosu 250-250 lira arasında değişiyor şu sıra. Fakat aktardan 10 liralık salep alsanız, 2 litre sütle yapılacak salebe rahat rahat yetecek miktarda olacaktır, bu da yaklaşık 8 fincan salep eder...

Toz salep bronşite ve soğuk algınlığına karşı etkili, bağırsak sağlığı için kullanılan hatta adet düzenlemeye kadar saymakla bitmez faydaları olan bir hammadde. Bu kadar lezzetli bir sıcak içecekle bu kadar fayda elde etmek de harika tabi...

Açıkçası salep tarifini fincan ölçüsünde vereyim fincan fincan mı hazırlarsınız yoksa 1 litre süt için mi vereyim önce bilemedim. Ama herhalde bir fincan ölçüsünde versek kaç kişilik hazırlayacaksanız malzemeyi arttırmak kolay olur diye fotoğrafta gördüğünüz boyda 1 fincan ölçüsünde tarif yazmaya karar verdim.

Dışarıda içtiğimiz salebin güzel kokusu vanilyadan, tadı şekerden geliyor. Toz salebin elbette kendine özgü bir tadı ve kokusu var ama öyle çok baskın değil. Şekeri ve vanilyayı az kullanırsanız ancak alabileceğiniz düzeyde. Gerçek salep içeceği için toz salep şart. Ama yalancı salep de yapanlar çok :D Bu tariften toz salebi çıkartırsanız olur size nişastalı vanilyalı şekerli bir sıcak sütlü içecek. Yani çoğunlukla dışarıda salep diye verilen içecek... Eh tercih sizin tabi :D

Malzeme: (Bir fincan salep için)


250 ml süt

1 çay kaşığı toz salep

1 çay kaşığı nişasta (Evde mısır, buğday, pirinç nişastasından hangisi varsa, sadece biraz daha kıvamlı olması için ekleniyor.)

1 çay kaşığı vanilya (Evde çubuk vanilya varsa yarım çubuk vanilya tohumu harika bir içecek yapmanıza çok yardımcı olacaktır.)

1 çorba kaşığı şeker

Tarif:


Bir fincan salep için, yukarıda saydığım kuru malzemeyi bir cezvenin ya da küçük bir tencerenin içinde karıştırın, üstüne sütünü ekleyin ve kısık ateşte karıştıra karıştıra süt kaynayıncaya kadar ısıtın. 1 çay kaşığı derken silme bir çay kaşığından bahsediyoruz, özellikle nişastayı abartmayın eğer tepeleme bir çay kaşığı kullanırsanız puding gibi kıvamlı olur salebiniz.

Kaynayan salebi fincana alın, üstünü tarçınla süsleyip servis edin. Tarçın süslemesi için kalıp kullanacaksanız, verdiğiniz şeklin kalıcı olması için salebin biraz soğuyarak üstünün kabuklanmasını bekleyin :D

Afiyet olsun!



Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...