Gülşah'ın Aynası

12 Aralık 2016 Pazartesi

HARİKA LAHANA SARMA

gulsahinaynasi.blogspot.com


Bir porsiyon sizce kaç sarmadan oluşmalı? 8 derseniz aşağıda yazacağım tarif  7-8 tabak lahana sarma hazırlamanıza yetecek miktarda :D Ama sekiz sarmayla kim doysun derseniz bir deneyin bakalım kaç tabak yemeğiniz çıkıyor <3




Malzemeler:


Haşlanmış lahana yaprağı (miktar tarif etmek ne mümkün)

500 gr kıyma

1 büyük boy soğan

1/2 demek yıkanıp ince kıyılmış maydanoz

1/2 demet yıkanıp ince kıyılmış dereotu

1/2 aida çay bardağı zeytinyağı

1 tatlı kaşığı domates salçası

1 tatlı kaşığı biber salçası

1 tatlı kaşığı kuru nane

1 tatlı kaşığı sumak

1 tatlı kaşığı tuz

1/2 tatlı kaşığı karabiber

1/2 tatlı kaşığı pul biber


Tarif:


Sarmalık lahana derseniz pazarcılarımızın yardımcı olacağını düşünüyorum. Market alışverişinde ise üstünden bastırdığınızda elinize sert gelmeyecek, yassı şekilli lahanalar işinizi görecektir.

Lahananın yapraklarını ayırın. Büyükçe bir tencerede su kaynatın ve lahana yapraklarını haşlamaya başlamadan önce içine tuz ilave edin. Ayırdığınız lahana yapraklarını 4-5 yaprak bir kerede haşlanacak şekilde kaynar tuzlu suya bir kevgir yardımıyla bastırın. Tencerenin kapağını kapatarak yapraklar yumuşayıncaya kadar haşlayın. Sonra yine kevgir yardımıyla suyunu süzdürerek alın. Fazla miktarda haşladığınız lahana yapraklarını buzluğunuzda aylarca saklayabilirsiniz.

Lahana yapraklarının kalın kısımlarını kesip tencerenin tabanına döşerseniz herhangi bir dibini tutma anında sarmalarınızı kurtarmış olursunuz.

Yapraklar soğurken dolma harcını hazırlayın. Yaprakları uygun şekilde keserek sarmaları hazırlayın. Tencereye sıkıca yerleştirdiğiniz sarmaların üstüne 2-3 su bardağı su ilave edip önce harlı, suyu kaynayınca kısık ateşte sarmaları pişirin.Ocağı kapatmadan önce sarmaların üstüne 4-5 çorba kaşığı zeytinyağı gezdirin.

09 Ocak 2017 tarihli not; Lahana sarmasında üstünün sosu mühim :) Bu görselde sadece zeytinyağı var, biliyorum kiminiz yağda salça ezerek döküyorsunuz sarmaların üstüne. Ben bugün değişik bir sos denedim ve memnun kaldım. Buraya o sosu da iliştireyim istedim. Nar ekşisi sevenler için ;) Bir çorba kaşığı nar ekşisi, 4-5 çorba kaşığı zeytinyağ, 1 tatlı kaşığı nane ve  1 su bardağı suyu karıştırıp lahanaların üstünde gezdiriyorsunuz, ihtiyaç halinde biraz daha su ekleyebilirsiniz ama lahanalar da pişerken su saldığından ihtiyaç kalmıyor doğrusu :)

Lahana sarması ayrı bir lezzet, üstelik de oldukça zahmetli. Birilerine lahana sarması yapıyorsanız o kişileri seviyorsunuz demektir. Yapanınız varsa da kıymetini bilin. Herkese afiyet olsun!


Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...