Gülşah'ın Aynası

15 Aralık 2015 Salı

KESTANELİ ÇÖREK

kestaneli çörek

Daha neler, bu kadarı da olmaz demeyin :D Vallahi oluyor... Bursa'da Nalbantoğlunda harika bir pastane olan Ülkü Pastanesi'nde nefis kestaneli çörekler satılıyor. Tabi alırken sadece kestaneli diyorsunuz :D Mis gibi kokar, yumuşacıktır. Ne çok tatlıdır bayar ne de tuzlu diyebilirsiniz. Enfestir. Yapmak da zordur. Yani en azından kestaneli harcı için 1 kilo kestaneyi soymak yorucuydu. Bir gün kestaneyi haşlayıp ayıkladım, diğer gün çöreği yaptım. Çok ağır misafirler için gösterişi yüksek bir ikramlıktır. Ev ahalisine de yaparsanız, kıymetinizi bilsiler derim benden bu kadar :D


Malzemeler:


Hamuru için:


2 çorba kaşığı zeytinyağı 

1 su bardağı yoğurt (200ml, oda sıcaklığında)

1 su bardağı ılık su (200 ml)

3 çorba kaşığı şeker

1 tatlı kaşığı tuz

1 yumurta (oda sıcaklığında) (akı içine, sarısı üstüne)

4 su bardağı (200 ml bardak ile) kadar un (undan una su kaldırma gücü değişiyor, kulak memesi kıvamı için yetecek miktarda kullanın, hamurun çok sert olmaması gerekiyor.)

1/2 paket kuru maya

1 tatlı kaşığı mahlep

Harcı için:


1 kilo haşlanmış ayıklanmış kestane (1 kilo kestaneyi 1 tatlı kaşığı tuzla içleri yumuşayıncaya kadar haşlayın.)

3 tatlı kaşığı şeker

1/2 su bardağı (200 ml bardak ile) su

Tarif:


4 bardak kadar unu eleyip ortasını açın, zeytinyağını, yoğurdu, mayayı, tuzu, şekeri, yumurta akını, mahlebi ve ılık suyu unun ortasında açtığınız havuzun içinde karıştırın. Yanlardan un çekerek hamuru yoğurun, ihtiyaç halinde biraz daha un kullanın. Hamurunuz düzgün şekil alabilen, ama yumuşak ve esnek, ekmek hamuru gibi bir hamur olsun. Hamuru yoğurduğunuz kabın ağzını strech filmle ya da bir kapakla hava almayacak şekilde kapatıp sıcak bir ortamda hacminin 2-3 katına çıkıncaya kadar mayalandırın.

Ben mayalı hamurları genelde ekmek makinesinin hamur mayalama programında hazırlıyorum. Bu sefer elde yoğurup mayalandırdım. Sonuç çok da değişmedi doğrusu. Makinem yok diye hayıflanmayın :D Ama ekmek makinesi olanlar; malzemeleri yazdığım sırada ekleyip, hamur mayalandırma programını çalıştırsınlar. Onların işi çok kolay :D

Malzemelerin oda sıcaklığında olmasına özen gösterin, böylelikle ılık su kullandığınızda hamur ılık kalır ve güzel mayalanır.

Kestaneleri yıkayın ve 1 kilo kestane için 1 tatlı kaşığı tuz ve üstüne çıkacak kadar su kullanıp kestaneleri haşlayın.Düdüklü tencere kullanmanızı öneririm.30 dakika kadar sürede pişecektir.

Kestaneler piştiğinde soğutun ve suyun içinden birer birer çıkartarak soyun. Nemli olması soyulmasını kolaylaştırır. Soyduğunuz bir kilo kestane harcının üstüne yarım bardak suda çözdüğünüz üç tatlı kaşığı şekeri ekleyin ve blenderla kestaneleri püre kıvamına getirmeye çalışın.

Hamur mayalandığında ceviz büyüklüğünde hamur parçacıkları kopartıp bunları elimizde açıp, ortasına hazırladığımız kestaneli harçtan 1 tatlı kaşığı koyup kapatın.

Hamur yapışkan bir kıvamda olduğu için zaman zaman elinizi yağlamak isteyebilirsiniz. Elinizin altına biraz sıvı yağ hazırlamanız kolaylık olur.

Hazırladığınız çöreklerin üstüne yumurta sarısı sürün. Çörek otu serperek fırına verin. 180 derece fırında üstü-altı kızarıncaya kadar pişirin. Fırını önceden ısıtmanız gerekmez, mayalı hamur fırın ısınırken de mayalanmaya ve şişmeye devam eder.

Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...