Gülşah'ın Aynası

17 Ağustos 2015 Pazartesi

KUZU BEYTİ


Aslında hiçbir zorluğu yok... Biraz alet işler el övünür hesabı, biraz da iyi eti bulma meselesi... 




Alet konusuna gelince... Böyle harika et yemekleri yapmak isteyenler bir döküm demir tava edinirler herhalde. Ben bu tavayı Carrefoursa'dan aldım. Markası Lava, Eskişehir'de üretiliyor, detaylı bir kullanım kılavuzu var, ürün 2 yıl garantili. Boyutları oldukça büyük olduğundan ve kaplamasız en sağlıklısından döküm demir olduğundan, benim gördüğüm fiyat/performans oranı  en uygun ürün. Tabi biraz ağır :) Kullanmadan önce ve kullandıktan sonra elde yıkamak en iyisi, bulaşık makinesinde demir üstünde lekelenme olabiliyor, ya da tam kurumayıp üzerinde kalan sulardan pas lekeleri çıkabiliyor.

Bu yazım biraz döküm demir tava kullanımına da özel olacak çünkü doğru kullanılırsa eti lezzetli pişirmek için çok önemli bir araç.

Malzemeler:


2 paket 180 grlık kuzu beyti 

4 çorba kaşığı süt

2 çorba kaşığı zeytinyağı

1 tatlı kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı çekilmiş karabiber

Tarif:


Etlerinizi pişirmeye başlamadan 2-3 saat önce arkalarını-önlerini tuz ve karabiberle tatlandırın. Her parça için marinasyon kabınızın üstüne bir çorba kaşığı süt, yarım çorba kaşığı zeytinyağı ekleyerek etlerin sarımını bozmadan sosun etlerin her yerine temasını sağlayın. Böylece buzdolabında pişirme anına kadar bekletin.

Gelelim pişirme işlemine... 

Döküm demir tavanızı ocak düğmelerinizden uzak bir ocak gözünün üstüne yerleştirin ve harlı ateşte en az 10 dk ısıtın. Etlerinizi bir maşa ile sıcak tavanın üstüne bırakın. Tava çok sıcak olduğundan sadece hafif bir dumanlanma olacak et kesinlikle su salmayacak :) 


1,5-2 dk sonra etinizi bir maşa yardımıyla ters-yüz edin. Etleri ters-yüz ederken çatal kullanmayın etin içindeki suyu, çatalı batırarak dışarı akıtmayın! Bu şekilde etin her iki tarafı da mühürlendikten sonra, ocağın altını kısabilirsiniz. Sadece bir kaç dakika daha pişirmeye ihtiyaç duyacaksınız. 


Daha sonra etleri, kocaman olan tavanın ocağın tam altında kalmayan daha ılık kısmına alıp, o etin yapıştığı ve lezzetini bıraktığı yerlere sebzelerimi dizip onları da 3-4 dakika da alt-üst pişirdim. Bir yandan etlerim sıcak kalırken bir yandan sebzeler pişti.





Patlıcan en harika halinde olmuyor kabul :) ! Ama domates, kabak, soğan ve kırmızı biberi mutlaka deneyin. 











Kırmızı biberi ben daha sonra şeritler halinde keserek pişirmeyi denedim, daha kolay oldu :)












Afiyet olsun!

1 yorum:

İslamda.org dedi ki...

Teşekkürler
https://islamguzelahlaktir.blogspot.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...