Gülşah'ın Aynası

3 Ocak 2017 Salı

EKŞİLİ SULU KÖFTE

gulsahinaynasi.blogspot.com

Annelerin çok hoşuna gidecek bir yemek tarifim var. Özellikle kışın sebze yemekleri ile bunalan annelere ve çocuklarına sebzeleri biraz daha kolay yediren bir yemek. İçinde yok yok! Sağlıklı, bereketli ve çok lezzetli.




Malzemeler:


350 gr kıyma

1 orta boy soğan

1 tatlı kaşığı kekik

1/2 aida çay bardağı ince bulgur (Çok koyarsanız köfteler pişerken dağılır)

Yeter miktarda tuz karabiber

2-3 çorba kaşığı kadar zeytinyağı

2-3 çorba kaşığı un

2 küçük boy patates

2 küçük boy havuç

1 büyük kereviz

5-6 çorba kaşığı yoğurt

1 yumurta

1/2 limon suyu

Tarif:

Önce köftelerini hazırlıyoruz. Bir karıştırma kabının içine soğanı rendeleyin, üstüne kıyma, yeter miktarda tuz, karabiber ve kekik ekleyin. İnce bulguru da ilave edip fındık büyüklüğünde köfteler hazırlayın. İçine bir kaç kaşık un koyduğunuz bir küçük tepsiye hazırladığınız köfteleri unun üstünde yuvarlanmak üzere yerleştirin ve köfte yapım işlemi bittiğinde tepsiyi sallayarak köftelerin her tarafının un ile kaplanmasını sağlayın.

Bu yemek yaklaşık 6-7 porsiyon çıkıyor o yüzden büyük bir tencere kullanın. Ocağın üstüne aldığınız tencerenin için 1 litre su ve 1 tatlı kaşığı kadar tuz ekleyin. Soyup küçük küçük doğradığınız havuçları ve patatesleri suyun içine atın. Ocağı açın ve suyu sebzelerle birlikte kaynamaya bırakın. Su kaynadığında tencereye bir kaç çorba kaşığı zeytinyağı ekleyin. 

Kaynayan suyun içine una bulanmış köfteleri bırakın. Bu unlu köftelerin üstündeki un yemeğe bir kıvam da verecek. Bu aşamada ilk etapta eklediğiniz su az gelmiş olabilir. Tencereye yaklaşık 1/2-1 litre daha su ekleyerek suyun köftelerin üstünü geçmesini sağlayın. Köftelerden sonra çok hızlı pişen küp doğranmış kerevizleri tencereye ilave edin.Köfteleri dağıtmadan şöyle bir karıştırın. Kapağını kapatıp kısık ateşte 30-40 dakika kadar pişmeye bırakın.

Sebzeler yumuşadığında bir kasenin içinde çırpmış olduğunuz 5-6 çorba kaşığı yoğurt, 1 tam yumurta ve 1/2 limonun suyunu tencerenin içine boşaltın. 

Şöyle bir karıştırın. 5 dakika kadar daha kısık ateşte pişirin. 

Yapanlara afiyet şifa olsun! 


Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...