Gülşah'ın Aynası

29 Haziran 2015 Pazartesi

BAHARATLI BAYRAM ÇÖREĞİ


Hafif tatlımsak bu sebeple içinizi baymayacak, içim kıyıldı diyenlere de lezzetli bir çözüm olacak harika bir bayram çöreği tarifim var. Bayram çöreği dedimse yapmak için illa bayram beklemek de şart değil. Yolculuklara çıkarken de çok lezzetli bu çöreği deneyebilirsiniz. Ama önümüz ramazan bayramıyken bir ortadoğu klasiği bu çöreğin tarifini vermeden geçemedim.


Bu tarifi benim kaçırmadan izlediğim ver fırına programında teknik etapta yaptırmışlardı yarışmacılara. Mayalı hamur hazırlanması gerektiğinden biraz sabır ve emek istiyor, ama mayalı hamur denince korkup yok yok ben yapamam denecek kadar zor değil ve sonuca da bayılacağınıza eminim. Ben bu işe çok geç uyandım ama eğer sizin de evinizde ekmek yapma makinelerinden varsa bu hamuru, hamur hazırlama programında, mayalanma süresi de dahil olmak üzere yaklaşık 2 saat süre içinde hazırlayabilirsiniz. Bu mucize aletlerden evinizde varsa bu çöreği hazırlamak sizin için çocuk oyuncağı demektir. Malzemeleri kazana at, 2 saate mayalanmış hamur hazır olsun, ufacık bir hamur açma işlemi, baharatlar, şekil verme ve hoooop fırına...

Şimdi gelelim çöreğin malzemelerine;

Hamuru için:


3 su bardağı un

35 gr oda sıcaklığında tereyağı (2 dolu yemek kaşığı kadar)

1 yumurta (sarısı içine, akı üzerine)

8 gr instant maya (1 tam paket de kullanabilirsiniz 10 gr)

1/2 çay kaşığı tuz

50 gr toz şeker (tepeleme 2 yemek kaşığı kadar)

125 ml ılık süt (1 aida çay bardağı kadar)

İçi için:


4 yemek kaşığı erimiş tereyağı

1/2 su bardağı toz şeker (esmer şeker olsa daha hoş bir tat veriyor ama şart değil)

1 tatlı kaşığı tarçın

1 çay kaşığı toz zencefil.

Tarifi ilk denediğinizde tarçın ve zencefili bu baharatlara olan sevginize göre tatlı kaşığını silme ya da tepeleme kullanarak ekleyin. Tamamen sizin zevkinize kalmış bir durum.

Tarif:


Tercihen cam karıştırma kabını içine 3 bardak unu eleyerek alın, şeker ve mayayı ekleyip güzelce harmanlayın. Mayanın ve şekerin unun her yerine dağıldığından emin olduktan sonra karıştırma kabınızın ortasında bir havuz oluşturun ve içine ılıttığınız sütü, oda sıcaklığındaki tereyağını, yumurtanın sarısını ve çok az miktarda olan tuzu ekleyip hamuru homojen oluncaya kadar yoğurun.Kapaklı bir karıştırma kabınız varsa kapağını kapatın, kapağınız yoksa strech filmle havasını alıp strech film hafif içe çökecek şekilde  kabınızın ağzını kapatın. Bu şekilde hamurunuz 1 saat içinde sıcak bir ortamda iki katı hacme ulaşacaktır. Soğuk günlerde yada soğuk bir ortamda tarifi deneyecekseniz 50 dereceye ısıtığınız fırını kapatıp, cam kabınızın içindeki hamuru fırına koyup 20-30 dk bekleyerek de mayalanmayı sağlayabilirsiniz.

Hamurunuz hazır olduğunda iki eşit parçaya bölün. Her parçadan bir daire elde edecek şeklide hamuru açın. Her daire yaklaşık küçük yuvarlak borcam büyüklüğünde olmalı. Hamurun üstüne iki yemek kaşığı erimiş tereyağını gezdirip güzelce yayın. Bu yağ üzerine ekleyeceğiniz şeker ve baharatların yapışmasını sağlayacak. Sonra bir çay bardağının içinde karıştırdığınız yarım çay bardağı toz şeker, bir tatlı kaşığı tarçın ve bir çay kaşığı toz zencefilin yarısını ilk hamurunuzun üstüne serpiştirin.

Daire şeklindeki hamuru sekiz pizza dilimi oluşturacak şekilde kesin ve kenardan ortaya doğru yuvarlayın.Bu şekilde her bir hamurdan sekiz adet olmak üzere toplam onaltı adet çöreğiniz hazır olacak.Ben çörekleri düz biçimde pişirdim, ay çöreği gibi hilal şekle getirilmesi de göze hoş görünebilir. Yumurtanın akını çöreklerin üzerine sürüp 195 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar yaklaşık 20-25 dk pişirin.

Afiyet olsun!





Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...