Gülşah'ın Aynası

13 Ağustos 2015 Perşembe

BEEF STROGANOFF

beef stroganoff

Bugün en sevdiğim et yemeğinin tarifini veriyorum diyebilirim. Hatta eşimin de evde yapmamdan en memnun olduğu et yemeği herhalde beef stroganoffdur. Bu aynı zamanda evde kutlanacak özel günler için de, beylerin rahatlıkla sevdiklerine pişirebileceği çok gösterişli ama kolay ve lezzetli bir yemektir :)

Orjini itibariyle bir rus yemeği olsa da birçok millet bir malzemeyi çıkarmış öbürünü eklemiş bambaşka tarifler ortaya çıkmış. Dünya'da yaygın olarak haşlanmış makarna üzerinde servis ediliyor. Yağlı ve soslu bir et yemeği olduğu için yağsız haşlanmış makarnayı da yükseltiyor. Ama pilav ve kızartılmış kürdan patatesli sunumlar da bizim ülkemizde yaygın. Kimisi kornişon turşu olmazsa olmazı diyor kimi hardal, ben size en sevdiğim haliyle beef stragonoffu makarna üstü sunumla tarif edeceğim. Ete de lezzete de doyacaksınız!


Malzemeler:


500 gr dana stroganoff et (Taze direkt'in etlerini deniyoruz deep freeze attıysanız geceden normal bölüme alın.) 

300 gr mantar

1 orta boy soğan

1 iri diş sarımsak

2 yemek kaşığı zeytinyağı

1 kutu krema

1 yemek kaşığı un

1 yemek kaşığı hardal (sevmiyorsanız kullanmayın, ama çok yakışıyor!)

1 tatlı kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı taze çekim karabiber

1 çay kaşığı muskat  rendesi (olmasa da olur, ama olursa şahane olur!)

5-6 dal maydanoz

Tabak zemini için haşlanmış makarna

Tarif:


Öncelikler etimize bir bakalım. Geçen hafta instagram hesabımdan da paylaşmıştım. Taze Direkt'in Ankara'ya gelişiyle birlikte ilk siparişimi verdim diye :) Bu yemekte tazedirekt.com'dan siparişle aldığım boğazköy çifliği dana stroganoff eti kullanıyorum. Dana stroganoff eti daha önceden de süpermarketlerden defalarca almıştım. Hiçbiri bu kadar hızlı yumuşacık pişmemişti. Dana etinden bahsediyoruz... Yumuşasın diye tavada su ekleye ekleye 1 saat pişirdiğimi bilirim. Bu etin piştiği süreye inanamadım. Hatta soteleme işleminden sonra tamamdı diyebilirim. Fiyatının uygun olması da ayrı bir güzelliği tabi...

Bir pizza fiyatına 4 tabak enfes ana yemek çıkartacaksınız beyler, bayanlar... Bu tarifi ciddiye alın lütfen :D!

Ben bu tarifi yaparken büyükçe (28 cmlik) bir wok tava kullanacağım, 500 gr et için siz de büyük boy yapışmaz kaplamalı tava ya da tencere kullanın, orta boy tavalar mantar hacmini de düşünürsek yetersiz kalır.

Ocağı açıp tavayı güzelce ısıtın, tavanın içine 2 yemek kaşığı zeytinyağı koyun, tuz ve karabiberle harmanladığınız etleri tavaya atın ve öyle sürekli karıştırmayın! Tavaya yapışık yüzeyleri kızardıkça etleri çevirin böylece mühürleme işlemi tamamlasın, etin yüzeyi nar gibi kızarsın ve suyu içine hapsolsun.



*Tavayı yeterince ısıtmazsanız etler su salar ve yemeğinizin lezzeti azalır.


Mühürlenen etleri tavadan alın, aynı tavaya piyazlık doğradığınız soğanı ve dilim dilim kestiğiniz sarımsağı ekleyin, hafifçe kızardıklarında ince dilimlenmiş mantarları ekleyin. Mantarlar suyunu çektiğinde etleri ilave edin, üstüne 1 yemek kaşığı un serpiştirip unun hafifçe kavrulmasını sağlayın.


Un da kavrulduğunda, 1 yemek kaşığı hardalı ekleyin. 2 bardak su ilave edip yemeğinizin tadını tuzunu kontrol edin ve kısık ateşte etler yumuşayıncaya ve sos koyulaşıncaya kadar pişirin. Önce sos koyulaşacak, ama etleriniz hala pişmemiş olursa sıcak su ilave ederek bir yandan etlerin pişmesini bir yandan sosun yine koyulaşmasını bekleyeceksiniz.


*Etleriniz pişinceye kadar kontrollü sıcak su ilavesi yapabilirsiniz, tava ne çorba gibi su içinde ne de dibini tutacak kadar kuru olmamalı, etler kalın bir sos içinde pişmeli. Soğuk su yemeğin pişme süresini uzatır etleri sertleştirir. Ekleyecekseniz mutlaka sıcak su ekleyin!

*Dana eti kullandığınızdan yaklaşık 1 saat kadar vakte ihtiyacınız olabilir. Ben sadece sosun koyulaşmasını bekledim, çünkü etlerim ilk soteleme işleminden sonra yumuşacık pişmişti :)

*Kornişonculardan değilim ne yalan söyleyeyim :) ama siz pişmiş kornişon turşusunun bu yemeğe çok yakışacağını düşünüyorsanız etleri mantarlarla birleştirirken tavaya jülyen doğranmış 5 tane kornişon turşusu ekleyebilirsiniz.


Etleriniz piştiğinde kremanın bir kaşığını ayırıp kalanını tavanın içine ekleyin ve üstüne evinizde varsa biraz muskat rendeleyin. Etler krema ile de tamamen özdeşleşinceye kadar 10 dakika süreyle kısık ateşte pişmeye devam etsin, sonra ocağı kapatın. Etlerin işi bu kadar.Yoğun bir sosa bulanmış etleriniz olmalı :)


Sunumda kullanmak için burgu olabilir, mantı makarna olabilir, kalın şerit makarnalar olabilir, bir tür makarna seçip kullanın. Ben şık bir sunum için bunu buldum :)


İçinde 6 porsiyon kümelenmiş şerit makarna vardı, gerçi kaynatırken o kuş yuvasına benzer küme dağılıyor ama yine de bence göze hoş görünen bir yemek tabanı oluşturdu. Öyle değil mi?!



Tuzla haşladığınız makarnayı süzüp, tereyağı ile tencerede çevirin ve bu makarnadan yemek tabağına bir yatak hazırlayın, üstüne bir miktar soslu et alın, kenara ayırdığınız krema ve ince doğranmış maydanoz ile tabağın üstünü süsleyin.

Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...