Gülşah'ın Aynası

19 Kasım 2016 Cumartesi

SARIMSAKLI BİBERİYELİ KAŞARLI ÇİÇEK EKMEK

gulsahinaynasi.blogspot.com

Tam bir pazar kahvaltısı güzelliği.

Eğer mayalı hamurdan ekmek yapma alışkanlığınız varsa ekmek tarifinizi tek bir hamle ile bu güzel ekmeğe çevirebilirsiniz. Yok ekmek hamuru tarifini de alayım derseniz önce hamurumuzu hazırlayalım.





Ben evde ekmek yapmak için çok uzun zaman önce bir ekmek makinesi almıştım. Bazen makinemle ekmek yapıyorum bazen de hamur mayalıyorum. Bu ekmeğin hamurunu da makinemde mayaladım. Ama tabi ki klasik usul hamur mayalama yöntemi ile de süper sonuç alırsınız.

Ekmek makinesi olanlar hamur malzemelerini yazdığım sırada makine haznesine eklesinler, olmayanlar unu eleyip ortasına çukur açıp diğer malzemeyi ortada birleştirip yoğursunlar ve ılık bir ortamda mayalanmaya bıraksınlar.

Ekmek hamuru malzemeleri:

2 çorba kaşığı zeytinyağı

2 tatlı kaşığı tuz

2 çorba kaşığı şeker

200 ml ılık su

150 ml (3/4 su bardağı) yoğurt

4 su bardağı un

2 tatlı kaşığı instant maya

Üstü için:


2 diş dövülmüş sarımsak

3 dal biberiye yaprağı  

1/2 su bardağı zeytinyağı

1/2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri


Tarif:


Unu hamuru mayalandırabileceğiniz büyüklükte bir karıştırma kabının içine eleyin, ortasını açın, çukura maya şeker ve ılık suyu koyup karıştırın. Maya kabarmaya başlayınca oda sıcaklığındaki yoğurdu ekleyin, sonra unun üstüne tuzu serpiştirin ve kenarlardan un çekerek hamuru yoğurun.Hamur hazır olduğunda üstünü örterek hacminin iki katına çıkıncaya kadar bekletin. 

Bir kasenin içinde dövülmüş sarımsak, biberiye dalları ve zeytinyağını karıştırın.

Hamur kabarınca hamuru yoğurup havasını alın. 

Ekmeği pişireceğiniz kabın içine hazırladığınız zeytinyağlı sostan biraz damlatıp sıvayın. 26 cm çapında bir kek kalıbı kullanabilirsiniz. Kelepçeli kalıp kullanırsanız yağın damlayarak fırınınızı batırmaması için, içini kenarlardan yükselecek şekilde yağlı kağıtla kaplayın

Hamurdan küçük bir yumurta büyüklüğünde parçalar kopartıp zeytinyağlı sosa bulayın. Biberiyeler ve sarımsaklar üstüne yapışsın. Sonra ekmek pişireceğiniz kabın içine, hamur kabardığında birleşip  çiçek şeklini alacak şekilde dizin. Vaktiniz varsa bu şekilde de 30' kadar dinlendirin hamur tekrar kabarsın.

180 derece fırında üstü kızarıncaya kadar pişirin. Sonra fırından çıkartıp üstüne rendelenmiş kaşar peyniri serpin ve peynirler eriyinceye kadar sıcak fırında bırakın. 

Peyniri sünen parçaları kopartıp afiyetle... 3-4 parça...

Yapanlara afiyet olsun!




Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...