Gülşah'ın Aynası

21 Kasım 2016 Pazartesi

BOLONEZ SOSLU LAZANYA


gulsahinaynasi.blogspot.com

Fazla söze gerek yok :D Biraz zahmetli, iki tencere sos pişirip, bir tepside lazanya ile birleştirip, bir de 20 dakika fırında pişmesini bekliyorsunuz ama sofradan herkes gerine gerine kalkıyor :D Bu tarif aslında Barilla'nın lazanya paketi üzerinde yazan tariften yola çıkılarak hazırlandı. Ancak tarifte 30 gr, 40 gr gibi ölçüler vardı baktım uyacak gibi değilim, kendi ölçülerimle nasıl yaptığımı bir anlatayım dedim :D



Malzemeler


10 yaprak lazanya

2 su bardağı kadar rende kaşar peyniri

Bolonez Sos İçin:


400 gr kıyma

1 orta boy soğan

3 dal kereviz sapı (ana tarife sadık kalmaya çalıştım :D)

1 orta boy havuç rendesi (ince rende olacak)

1 su bardağı domates sos (kışlık hazırladığım muhacir salçasından kullandım, yoksa salçayı sulandırarak kullanın)

1 su bardağı su

Tuz, karabiber

Beşamel Sos İçin:

2 çorba kaşığı tereyağı

2 tepeleme çorba kaşığı un

1 litre süt

Tuz, muskat

Tarif:

Önce bolonez sosu hazırlayın.

Kıymayı zeytinyağı ile kavurun. İçine ince doğranmış soğanları ekleyerek kavurmaya devam edin, soğanlar da yumuşayınca ince rendelenmiş havucu, domates sosu, tuz ve karabiberi ekleyin. Domates sos yerine 1 su bardağı sulandırılmış salça kullanabilirsiniz. Tuz ve karabiber ile tatlandırın ve tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte 20 dakika pişirin.

Bolonez sos pişmeye başlayınca başka bir tencerenin içinde 2 çorba kaşığı tereyağını eritin, üstüne 2 tepeleme çorba kaşığı un ilave edin ve unu rengi esmerleşmeye başlayıncaya kadar kavurun. Üstüne 1 litre sütü balon tel ile karıştırarak ilave edin. Karıştırarak kaynamasını bekleyin. Kaynayan beşamel sosa biraz muskat rendesi ve 1 tatlı kaşığı tuz ilave ederek tatlandırın.

Ben küçük kare borcam kullandım ama pişme sırasında çok fazla sıçrama oldu. İyisi mi büyüklüğü yaklaşık 2 lazanya yaprağı boyutunda daha derince bir kap kullanın. Ya da kabınızı ağzına kadar doldurmayın.


Kullanacağınız kabı yağlayın. İçine bir kepçe beşamel sos ekleyin. Üstüne bolonez sostan bir kaç çorba kaşığı serpiştirin. Sosların üstüne iki yaprak lazanyayı yerleştirin. Aynı işlemi tekrarlayın. Bu sefer lazanyaları yerleştirmeden önce o katın üstüne 2-3 çorba kaşığı kaşar peyniri rendesi serpiştirin. Böylece işlemi 10 lazanya yaprağı ile (5 kat) tamamlayın ve üstüne yine beşamel sos ve bolonez sos ekleyip kaşar peyniri rendesi ile son haline getirin.

220 derece fırında üstü kızarıncaya kadar pişirin.

Dilimleyerek servis edin.

Yapanlara afiyet olsun.






Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...