Gülşah'ın Aynası

25 Nisan 2016 Pazartesi

KAYGANA

gulsahinaynasi.blogspot.com

Kaygana ismini duymayan var mı bilmem, aslında mücverin bir değişik otlu pirinçli hali bizim evde. Annem eskiden pikniklere giderken yapardık diyor, sabah kahvaltısı içinde güzel bir seçenek tabi. Akşam yemeğine de yaparsan yenir :D Karadeniz'de sadece un yumurta ve maydanozla yapılan versiyonu meşhurmuş. 

Çoğunlukla kabak mücver yapsam da, ki tarifim burada, kaygana da evde taze otlar bol miktardaysa kesinlikle ziyan edip soldurmadan yapılası bir yiyecek. Bol lif, bol protein, az karbonhidrat :D!



Malzemeler:


1/2 demek kıvırcık marul

1/2 demet taze soğanın yeşil yaprakları

1/2 demet nane yaprağı

1/2 demet dereotu

1/2 küçük çay bardağı pirinç 

5 yumurta

3 çorba kaşığı dolusu un

1 tatlı kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber

Yapışmaz tavada kızartmak için zeytinyağı

(Çok fazla kalın dalı damarı olmayan her türlü sevdiğiniz otla kaygana yapılır, ama akıcı kıvam alması içi mutlaka sert kısımlarını ayırmak lazım, marulun orta damarını bile çıkartıyoruz.)

Tarif:


Marulun orta damarını çıkartın, yeşil kısımlarını ince ince doğrayın. Fazla suyunu sıkarak süzün. Diğer yeşillikleri de yıkayıp çok ince şekilde doğrayın. Pirinci az suyla pişirip lapa hazırlayın. İnce doğranmış taze otlar, pirinç, baharatlar ve yumurtaları bir kasede birleştirin ve kaşık kaşık tava dökerek mücver gibi altını üstünü pişirin. Her pişirmeden önce tavanın tabanına zeytinyağı ekleyin.


Hafif bir sebze köftesi, çok dallı damarlı olmayan evinizde yörenizde bulunan diğer taze yeşilliklerle de yapılabilir. Ben sadece un yumurta ve yaklaşık yeşillik miktarını verdim. Sadece hayal gücünüzle sınırlısınız. 

Afiye şifa olsun!

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...