Gülşah'ın Aynası

30 Nisan 2016 Cumartesi

ÇİKOLATALI SUFLE

gulsahinaynasi.blogspot.com

Çikoltalı sufle! Sufle denince ilk akla gelen, en lezzetli en harika olan, en çok püf noktası bulunan, ama bilince de en dayanılmaz lezzeti vaad eden :D Sizin de zaman zaman sufleniz geliyor mu? Tatlı istiyorum yerine Sufle istiyorum dediğiniz? Biraz oyuncaklı ama bilince çok kolay, 30 dakika kadar bir hazırlık ve 10 dakika kadar bir pişirme süresiyle bu harika tatlıya bayılacaksınız. Akşam üzeri kahvenin yanına ne yapsam diyenler, yemek sonrasına yaparım diyenler... Malzemeler de çok az çok pratik evde bulunan cinsten...



Malzemeler: (6 küçük sufle için)


2 kare çikolata (160 gr)

2 yumurta

2 çorba kaşığı şeker

1 tepeleme çorba kaşığı tereyağı (50 gr)

1 tutam tuz

Bir miktar da sufle kalıplarını yağlamak için tereyağı ve şeker

Tarif:


İki kare çikolatayı küçük parçalara kırın ve bir tepeleme kaşık tereyağı ile içinde su kaynattığınız bir tencerenin üstüne, tencereden büyük ayrı bir kap içinde koyun ve hepsi eritin. Bu sırada suyun, tencerenin üstüne koyduğunuz içinde çikolata ve tereyağı bulunan kaseye değmemesi gerekiyor. (Bain-marie)

Bir başka kasede yumurta sarıları ve şekeri krema oluncaya kadar çırpın.

Üçüncü bir kasede de bir tutam tuz ile yumurta beyazlarını kar oluncaya kadar çırpın.

Bu üç kase hazır olduğunda önce çikolatanın hafif ılınmasını beklememiz gerekiyor. Yumurtaları pişirmemesi için :D 



Çikolata ve tereyağı karışımı ılındığında, içine önce açık sarı krema halini almış yumurta sarısı ve şeker karışımını ekleyip birbirine iyice yedirin. Daha sonra kısım kısım yumurta akını ilave edip köpüksü yapısını çok söndürmeden sufle karışımını hazır hale getirin. Hafif hareketlerle dışarıdan içeriye köpüğü karışıma yedirin.



Sufle kalıplarını tereyağı ile yağlayın.ve içinde toz şeker çevirerek kapların yüzeyinin şeker ile kaplanmasını sağlayın.

Sufle karışımını kalıplara paylaştırın. Kalıplar yarısından fazla doldurulmamalı. Bu içeriğinde un, kabartma tozu ya da karbonat içermeyen harika tarif iki katına kadar kabarıyor :D

180 derece ısıtılmış fırında 12 dakika pişirin. Açıkçası içinin akışkan kalması için fırınınızın huyunu bilmek önemli ama 12 dakikadan daha uzun sürmeyeceğini düşünüyorum. Eğer içi istediğiniz kadar akışkan çıkmazsa sonraki pişirmelerinizde süreyi 1 dakika kadar daha kısa tutabilirsiniz.

Tadına ve kokusuna hayran kalacağınıza eminim. Ben suflemi hazırlarken bitter çikolata kullandım, ama öyle %70 kakao en acısından değil. Eğer ki evde çok acı çikolatanız varsa şeker miktarını 1 çorba kaşığı kadar arttırabilirsiniz ( 3 çorba kaşığı).

Fotoğraflarını da koyduğum üzere benim sufle kalıplarım çok tini mini, ama bir porsiyon suflem çok çok yeterli. Yine de daha yüksek kenarlı daha büyük sufle kalıplarınız varsa 6 sufle yerine belki 4 sufle elde edebilirsiniz.

Bütün püf noktalarını yazmış olmama rağmen, sufle çok kolay bir tarif değildir. Misafirlerinize yapmadan önce mutlaka bir deneme yapın, fırınınızın pişirme süresini, sufle kaplarınızı hacmini çikolatanızın acılığını test edin.

Servis sırasında üstüne bir çay süzgeci ile pudra şekeri eleyin, seviyorsanız krema akıtın.

Sevgiyle kalın. Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...