Gülşah'ın Aynası

18 Temmuz 2016 Pazartesi

EVDE TRİLEÇE


gulsahinaynasi.blogspot.com


"Trileçe" Ramazan ayı boyunca tarifi en çok aranan tatlılardan biri oldu. Ben de daha önce hazır kutu "Trileçe" alıp denemiş ve tecrübemi şurada paylaşmıştım. Bu paylaşımın sonuna "Ama tüm malzemeleri evden yapılacak Trileçe tarifim için takipte kalın. Eminim daha bol soslu ve daha lezzetli olacak. Bir de tabi içindekiler bahsi bizi germeyecek :)" notu düşmemim üstünde 1 yıl geçmiş :D Çok önce instagram da fotoğrafını paylaştığım Trileçe'min tarifini vermek de bu güne kısmet oldu... 

"Trileçe" üç süt anlamına gelse de bizde sadece krema ve inek sütü ile yapılıyor. Pandispanyaya benzer kek, süt ve kremayla ıslatılıyor. Tabi tamamen pandispanya değil bu kek, daha güçlü bir iskeleti var. Kimi tarifte içine irmik girerken, kimi tarifte badem unu kullanılıyor. Ben bu tarifimde irmik kullandım. Açıkçası "Trileçe"nin kekinin havası biraz revaniye benzedi. Yine de çok güzeldi, sıcaklarda soğuk soğuk dolaptan çıkartılıp yemesi keyifliydi, hem de 9 koca parça elde edildiği düşünülürse oldukça da ekonomikti.



Malzemeler:


Keki için:


4 yumurta

3/4 su bardağı şeker (1 su bardağı=240 ml su bardağı)

1 büyük çay bardağı sıvı yağ (1 büyük çay bardağı =160 ml çay bardağı, aida bardak gb.)

10 yemek kaşığı un 

1/2 su bardağı irmik

1 paket vanilya

1 paket kabartma tozu

Şerbeti için:


1 litre süt

2 kutu krema

1/2 su bardağı şeker 

Karamel Sosu İçin:


1/2 su bardağı şeker

1/4 su bardağı su

50 gr tereyağı (1 tepeleme kaşık)

1 kutu krema

Tarif:




Normal bir kek hamuru hazırlar gibi, önde yumurtalarla şekeri çırpın, krema görüntüsü alınca içine yağ, un, irmik, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip spatulayla kenarda içe çekerek hamuru hazır hale getirin. 180 derece ısıtılmış fırında altı üstü kızarıncaya kadar pişirin.


Pişmiş kek ılındığında üstüne çatalla delikler açın. Bir başka derin kasenin içinde; krema, süt ve şekeri balon tel ile çırparak kekin şerbetini hazırlayın ve kepçe kepçe kekin üstüne dökün. 


Kek üstündeki şerbeti çekerken karamel sosu hazırlayın. 


Karamel sos için şeker ve suyu bir sahanın içine koyun ve altı kısık bir biçimde renginin karamele dönmesini bekleyin. Bu süreçte hiç karıştırmayın. Şerbet karamel renk aldığında önce tereyağını ekleyip karıştırın sonra kremayı ekleyin ve sosunuzu her yanı eşit kalınlıkta oluncaya kadar karıştırın. 

Karamel sosu şerbetini çekmiş kekin üstüne kaşık kaşık yayın. Buzdolabında en az 3-4 saat dilendirin. Servis yapmadan önce porsiyonlayın.

Kolay gelsin ;) Afiyet olsun!









Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...