Gülşah'ın Aynası

13 Eylül 2015 Pazar

KREM KARAMEL

krem karamel

Ülkemizde pek de tutmayan bir sütlü tatlı, bence haksızlık yapılıyor kendilerine :D Bol proteinli, az şekerli, sütlü bir tatlı daha ne olsun? Malzemesi hem az sayıda, hem kolay bulunur cinsten...


Malzemeler:


4 yumurta

1/2 su bardağı şeker

1/2 litre süt

1/2 şişe Vanilya aroması ya da 1 paket vanilya

Karemeli için kalıp başına 1 tatlı kaşığı şeker

Tarif:


Şekeri karemelize ederek başlayalım. Yarım litre süt için 1/2 su bardağı şeker yeterli, ama karemelize şeker miktarı, kullanacağınız kalıp sayısı kadar artıyor. Ufak sayılabilecek kalıplar için bir tatlı kaşığı şeker yeterli, büyük sufle kalıpları kullanacaksanız, kalıp başına 1 çorba kaşığı şeker kullanın. 


Çelik bir sahanın içine kullanacağınız kalıp sayısına göre ölçülü miktarda şekeri koyun ve altını kısık olacak şekilde açın, şeker kenarlardan erimeye başladığında işlem birden çok hızlanacak, yakabilirsiniz bile. Şeker rengini almadan ocaktan sahanı çekin, sahanın sıcaklığıyla, siz kalıplara karemeli paylaştırırken daha da yanmaya devam edecek. Ayrıca kalıplarınız da ıslak olmasın, sıcak şeker su ile patlayabiliyor, çok ciddi yanık sebebi olabilir, aman dikkat!


Bu silikon muffin kalıplarını Tchibodan almıştım. Et suyu dondurmaktan, krem karamel yapmaya... muffin yapmak dışında bütün işlerde kullandım sanırım. Krem karemelde, tatlıyı kalıptan çıkartmak silikon kalıp kullanıldığında ekstra kolay :D bir küçük kalıp kimseye yetmez ama ben kendime 3 kalıp, eşime 2 kalıp, bebeklere de birer kalıp derken küçük kalıbın porsiyonlamada da avantajlı olduğunu düşünüyorum.

Kalıpların dibine birer kaşık karemeli paylaştırın.


Yumurtaları şekerle çırpın ve ılıtılmış yarım litre sütü karışıma ekleyin. Şeker tamamen çözülsün.Sonra içine Dr.Oetkerin şu vanilya aromasından ekleyin. Bence toz vanilyadan daha güzel bir koku veriyor. Tabi çubuk vanilya da kullanılabilir. Bu durumda boyuna ikiye kestiğiniz çubuk vanilyayı sütün içine atarak sütü ılıtın. Ben yarım şişe vanilya aroması ekledim, sonuç gayet güzeldi.


Sütlü karışımı kalıplara paylaştırın.


180 derede ısıtılmış fırında 40 dakika pişirin, kalıpların kenarlarında kızarma belirtisi gördüğünüzde işlem tamamdır. Pişen tatlıyı önce oda sıcaklığına gelinceye kadar soğutun, sonra buzdolabında 3 saat kadar dinlendirin. Eğer benim gibi silikon kalıp kullanmayacaksanız tatlıyı çıkarmadan önce kalıbı biraz sıcak suda bekletmeniz tatlıyı kolay ve parçalanmadan çıkarmanıza yardımcı olabilir.


Afiyet olsun!


Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...