Gülşah'ın Aynası

11 Ocak 2016 Pazartesi

SEBZELİ DANA OGRATEN

gulsahinaynasi.blogspot.com


Au gratin (ograten), üstü kullanılan kaplama malzeme ile fırında çıtır ve kahverengi renk alıncaya kadar kızartılmış... 

Biz çoğunlukla beşamel sos ve üstüne serptiğimiz kaşar peyniri ile kızartıyoruz yemeklerimizin üstünü... Unlu, sütlü, peynirli oldukları için de ograten yemekleriniz çoğunlukla sebzelerle hazırlanıyor, eh ne de olsa protein içeriği hiç fena değil. Ama etli sebze sotelerine de daha lezzetli ve şık bir sunum sağladığı kesin. Ogreten yemekler önden bir çorba yanında bir salata ile şık, doyurucu, ama yormayan menüler hazırlamak için harika. Ben de güzel bir dana eti aldım. Taze direkt'ten... İyi dinlendirilmiş, yağsız... yanına biraz sebze ekleyerek yemeğin lif içeriğini yükselttim ve ograten kaplama ile son dokunuşu yaptım, gösterişli ve çok lezzetli bir hal aldı...

İsterseniz tarife geçelim :D



Malzemeler: (4 porsiyon içindir.)


500 gr dana kuşbaşı

500 gr brokoli

1 adet yağ biberi

1 orta boy soğan

2 çorba kaşığı un

1 çorba kaşığı tereyağı

1 çorba kaşığı zeytinyağı

500 ml kadar günlük süt

Tuz, karabiber, zeytinyağı

Beşamel sos için 1/3 muskat rendesi

1 su bardağı kadar kaşar peyniri rendesi

Tarif:


Etlerinizi yıkayın, kan kokusuna hassassanız su dolu bir kabın içinde etleri bekletin ve biriken kanlı suyu birkaç kez dökün. Etler temizlendiğinde ve suyu süzüldüğünde, boşken 5 dakika kadar ısıttığınız tencerenin içine etlerinizi atın.Çok fazla suyunu dışarı salmadan pişsin. 

Eskiden aldığım dana etinin pişmesi için sıcak tencereye atıp çevirdikten sonra sıcak su ilavesi ile yumuşayıncaya kadar pişmesini beklerdim. Eğer yumuşak dana eti bulamıyorsanız, hala bu yöntem geçerli... Eti boş sıcak tencerede kavurun, suyunu çektirin ve pişinceye kadar içinde su azaldıkça, sıcak su ilave ederek hamur gibi yumuşayıncaya kadar işleme devam edin.


Bu sefer sadece 10 dakika kadar harlı ateşte etleri çevirdim. Pişmişti. Üstüne 3-4 kaşık zeytinyağı koydum ve soğanları ilave ettim, soğanlar yumuşadıktan sonra brokoliyi, 10 dakika sonra da çekirdekleri çıkartılıp şerit doğranmış yağ biberini. Sebzeler pişerken üstüne tuz ve karabiberini de ekleyin ve piştiğinde bir ısıya dayanıklı fırın kabının içine alın.

Üstü için beşamel sos hazırlayacağız.

1 çorba kaşığı zeytinyağı ve bir çorba kaşığı tereyağını küçük bir tencereye alın, ocağın altını açın. Tereyağı eridiğinde içine 2 çorba kaşığı un ekleyin. Unu balon tel ile karıştırarak kavurun, un kavrulup tencerenin kenarlarında rengi kahverengine dönmeye başlandığında, yavaş yavaş karıştırarak süt ilave etmeye başlayın. Çok sıvı olmayan ama sebzelerin üzerine de yayılabilcek kıvamda bir beşamel sos hazırlamak gerekiyor. Unu tepeleme ya da normal ölçüde kullanmaya bağlı olarak kullanacağınız süt miktarı değişebilir. Tuz ve muskat rendesi ile sosu baharatlandırın. 1'er çay kaşığı tuz ve muskat rendesini sütle birlikte tencereye ekleyin, beşamel sos dibini tutmadan kıvam alıncaya kadar karıştırın ve sonra altını kapatın.

Fırın kabının içine aldığınız sotelenmiş sebze ve etleri üzerine sıcak beşamel sosu yayın ve üstüne 1 su bardağı kadar kaşar peyniri rendesi serpin.

200 derece fırında üstü kızarıncaya kadar pişirin. 

Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...