Gülşah'ın Aynası

27 Temmuz 2016 Çarşamba

KALBURABASTI


gulsahinaynasi.blogspot.com


Bazen çikolatalı tadlara dayanamayız, bazen de şerbetli tatlı ister canımız. Şerbetli tatlılar içinde favorim kaburabastı. Yapılması kolay, şerbetli mi şerbetli... Hiç denecek kadar az zahmetli bu harika tatlının tarifi bize uzaklardan Sivaslı komşumuz Hatice Ablamızdan geldi... Aşağıda verdiğim ölçüde malzeme ile 16 adet orta boy kalburabastı yapılabiliyor. Çok da tatlıya dalmayalım derseniz bir eve yetecek miktarda, ama kalabalıklara servis etmek için 2 katı malzeme ile de yola çıkabilirsiniz.





Malzemeler:

1 çorba kaşığı tereyağı

1 aida çay bardağı sıvı yağ

1 yumurta

1 çorba kaşığı yoğurt

1 paket kabartma tozu

1 paket vanilya

1 tutam tuz

2 su bardağı un

Şerbeti için 2 su bardağı şeker, 2 su bardağı su

Tarif:


Yumuşamış haldeki tereyağını, yoğurtla çırpın üstüne yumurta ve sıvı yağı ekleyerek çırpmaya devam edin ve sıvıların iyice birbirine geçmesini sağlayın. 


Sıvı karışımın üstüne unu, vanilyayı, kabartma tozunu ve bir tutam tuzu ekleyin. Genelde aldığı kadar un denir. Ben yukarıdaki fotoğrafta sol üst köşede görünen (240 ml=1 cup ölçek) bardakla 2 bardak un kullandım. Hamurun yapısı, dağılan, ancak sıkınca bir araya gelen, sanki çiğ kalmış bir un helvası kıvamında olmalı.


Avucunuzda sıkarak porsiyonladığınız kalburabastıları, kalbura, rendeye ya da benim gibi bir plastik nihaleye bastırarak adını aldığı şekli verin. 180 derece de fırının üste yakın rafında altı üstü kızarıncaya kadar pişirin. 

2 su bardağı şeker 2 su bardağı su ile yapılan şerbet bu miktarda kalburabastıyı şerbetlemeye yetiyor. Şeker ve suyu şerbet kıvamı alıncaya kadar kaynatın. Şerbeti kaşıkla alıp tencerenin içine döktüğünüzde damla damla akmamalı akışı kesintisiz olmalı. Bu akışı yakaladığınızda şerbetin içine bir kaç damla limon sıkın ve ocağın altını kapatın.


Kalburabastı ve şerbeti ikisi de ılıkken buluşturun. Göllenmiş şerbetin içinde şerbeti çekinceye kadar bekletin.

Üstünü hindistancevizi rendesi, antep fıstığı ya da ceviz kırığı ile süsleyebilirsiniz.

Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...