Gülşah'ın Aynası

23 Şubat 2016 Salı

LÜTFEN ETLİ PATATES DEĞİL ONUN ADI, GULAŞ!

gulsahinaynasi.blogspot.com

Gulaşlık etten kıyma çektirenler ? Hiç gulaş yapıyormusunuz peki? İri et parçalarının yumuşayıncaya kadar pişirilmesi sonra da, sevdiğiniz, damak zevkinize uygun sebzeler ve baharatlarla lezzetlendirilmesi... İşte bu kadar kolay. Aslında bizim yahnimize de çok benziyor ya, ona arpacık soğan koymak şart gibi :D Gulaşta piyazlık doğranmış soğanlar var, bir de yoğun baharat...



Malzemeler: (4 Porsiyon için)

500 gr gulaşlık et ( iri doğranmış dana eti)

2 ortaboy soğan

4-5 diş sarımsak

1 tatlı kaşığı biber salçası

1 tatlı kaşığı domates salçası

1 çorba kaşığı un

1 çay kaşığı tatlı kırmızı toz biber (Acı sevenler pul biber kullanabilir)

1 tatlı kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber

1 tatlı kaşığı kimyon

1 adet defne yaprağı

2-3 adet patates (dilerseniz sadece 200 gr mantar, ya da patateslerden biri havuca da çevrilebilir)

Tarif:

Etlerinizi güzelce yıkayın, kanlı suyunu akıtın. Boş kızdırılmış tencereye önce etleri atın ve kendi suyunu çekinceye kadar kavurun.Üstüne 4-5 çorba kaşığı zeytinyağı ekleyin, piyazlık doğranmış soğanları ve  ince doğranmış sarımsakları etlerle birlikte kavurun. Soğanlar diriliklerini kaybettiğinde 1 çorba kaşığı un ilave edin ve karıştırın. Bu un yemeğinizin suyuna kıvam verecek. Un da kavrulduğunda tencereye salçaları ekleyin. Eğer etiniz iyi dinlendirilmemiş bir etse, şuan tencerenin içinde lastik gibi zıplıyor olabilir. Bu durumda üstüne et seviyesini aşmayacak kadar sıcak su ekleyin ve etiniz yumuşayıp ezdiğinizde lif lif dağılana kadar sıcak su ilavesi ile pişirin. Zaman zaman böyle 1,5-2 saat et pişirdiğimi bilirim.

Etler piştiğinde, salça dağıldığında, etin oranını çok düşürmeyecek miktarda istediğiniz sebzeleri ekleyin. Ben 3 adet patates kullandım, 200 gr mantar, ya da patateslerden birini havuca çevirmek gibi zevkinize uygun değişiklikler yapabilir ya da eti sebzesiz pişirerek patates ya da sevdiğiniz başka sebzelerin püreleri ile yemeğinizi servis edebilirsiniz. Sebzesiz pişirdiğinizde porsiyon sayısı düşer.

Sebzeleri ilave ettikten sonra sebzelerin üstüne çıkacak miktarda sıcak su, defne yaprağı ve baharatlarını ekleyip, su kaynayıncaya kadar harlı ateş, su kaynadıktan sonra kısık ateşte, sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirme işlemine devam edin.

Pilavla ya da sebze püreleriyle lezzetli bir et yemeği. Kimyonun etkisini azımsamayın, çok özel bir lezzet katıyor.

Afiyet olsun!







2 yorum:

Unknown dedi ki...

bu yemeği yapıyorum çok da seviyoruz ama adının gulaş olduğunu bilmiyordum. ellerine sağlık Gülşah.

Gülşah dedi ki...

Teşekkür ederim Özlem Hanım :D Marketlerde kıyma çektirirken hep gulaşlık et diye dikkatimi çekerdi. Gulaş nasıl bir yemek diye baktığımda, sıklıkla bizim mutfaklarda da pişen bu yemeğin macar mutfağının klasiği gulaş olduğunu öğrendim. Bize kalsa patatesli et yemeği de diyebiliriz tabi :D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...