Gülşah'ın Aynası

2 Şubat 2016 Salı

EKŞİLİ KURU PATLICAN DOLMA

gulsahinaynasi.blogspot.com

Öyle muhteşem lezzetlerin içinde yaşıyoruz ki ülkemiz her anlamda bir cennet... Ekşili etli dolmalar da güneyin muhteşem lezzetlerinden, orası burası diye isim vermek mümkün değil, herkes evde yaparken bir iki malzemeyi, malzeme miktarlarını değiştiriyor. Şehirli insanın bulabileceği malzemeyle lezzetli bir kıymalı-ekşili-kuru patlıcan dolma yaptım. Doyamadık... Tarifi paylaşıyorum, lütfen deneyin pişman olmazsınız :D



Malzemeler: (20 adet dolma için)


Dolması için:


20 adet kuru patlıcan

350 gr kıyma

2 orta boy soğan

3-4 küçük diş sarımsak

1 tatlı kaşığı tuz

1/2 tatlı kaşığı karabiber

1 yemek kaşığı sumak

1 tatlı kaşığı nane

1/2 tatlı kaşığı pul biber

2 çorba kaşığı nar ekşisi (ya da sumak ekşisi)

1 çorba kaşığı domates salçası

1 çorba kaşığı biber salçası

1/2 çay bardağı zeytinyağı

1 çay bardağı pirinç (kullanıyorsanız kırık pirinç)

9-10 sap ince doğranmış maydanoz

9-10 sap ince doğranmış dereotu


Üstünün sosu için:


1 çorba kaşığı biber salçası

1 çorba kaşığı nar ekşisi

1/4 çay bardağı zeytinyağı

2 çay bardağı su

Tarif:


Güzel dolmanın yolu bol soğandan geçiyor arkadaşlar... Hiç itiraz etmeyelim, doğruya doğru :D Benim canım kardeşim baharatları da kaşık kaşık ölçülü istediği için umarım bu tarif çok faydalı olmuştur, çünkü dolmanın lezzeti baharatlarda, nar ekşisinde, bol soğanda... Çay bardağı olarak da aida çay bardağı kullandım.

Kuru patlıcanların üstündeki tozu akıtmak için, şöyle bir suda yıkayıp, sonra kaynatın. Patlıcanlar yumuşadığında ocağın altını söndürün, 10-15 dk kaynatmak yeterli olacaktır.

Dolma harcındaki tüm malzemeyi geniş bir karıştırma kabında toparlayın, bütün malzeme heryere eşit dağılacak şekilde karıştırın. Haşlanmış kuru patlıcanları ağız kısmından aşağıda 1 cm boşluk kalacak şekilde doldurun.Patlıcanların ağzını sıkarak kapatın.

Sos için yazdığım malzemeleri derin bir kasede salçayı çatalla  ezerek karıştırın, dolmaları dizdiğiniz tencerenin üstünde sosu gezdirin.

Sos kaynayıncaya kadar harlı ateşte, sos kaynadıktan sonra kısık ateşte uzun süre ağır ağır pişirin.

Yapanlara şimdiden afiyet olsun! Harika tariflerimden, kaçırmayın derim.


Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...