Gülşah'ın Aynası

22 Şubat 2016 Pazartesi

DEREOTLU PEYNİRLİ POĞAÇA

gulsahinaynasi.blogspot.com

Bir tanesi asla yetmez...

Dereotlu peynirli poğaçası meşhur bir sürü pastane var. Benim ve eşimin de en sevdiğimiz tuzlu poğaça çeşitlerinden. İçimiz kazındığında pastaneden ilk tercihimiz. Bir tarifin içine hele de hamurluysa ne kadar yeşillik girerse o kadar kardayız zaten. Belki dışarıdan almak yerine evde yapar, siz de tereyağlı bu enfes poğaçalardan yersiniz :D



Malzemeler: (20 adet poğaça için)


4 su bardağı un (240 ml=1 cup= 1 küçük su bardağı)

120 ml zeytinyağı (1/2 su bardağı)

120 ml yoğurt (1/2 su bardağı)

100 gr oda sıcaklığında yumuşatılmış tereyağı (3 kibrit kutusu kadar)

2 yumurta (1 yemek kaşığı kadar yumurta akı ya da bir yumurta sarısı poğaçaların üstüne tohum yapıştırmak için ayrılacak)

1/2 demet dereotu

200 gr rendelenmiş beyaz peynir

1 tatlı kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı şeker

1 paket kabartma tozu

1 çorba kaşığı sirke

1 tatlı kaşığı mahlep (Pastanelerde sizi bayıltan o muhteşem koku evlerinizi de şenlendirsin diye, şart değil)


Tarif:


Unu ve kabartma tozunu karıştırma kabının içine eleyin, üstüne tuzu, şekeri ve mahlebi ilave edip karıştırın ve ortasını havuz şeklinde açın. Açtığınız havuzun içine oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı, zeytinyağı, yumurta, sirke, yoğurt ve ince doğranmış dereotunu koyup kulak memesi kıvamında bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamuru 30-45 dakika kadar dinlendirin.


Bu hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp içine peynir koyup kapatacağız. Ben yusyuarlak yaptım.


Poğaçaların üstüne 2 yumurtadan zevkinize göre ister yumurta sarısı isterseniz yumurta akı ayırıp sürün, sevdiğiniz tohumlarla süsleyin. Bizim evin favorisi mavi haşhaş :D

180 derece üstleri kızarana kadar pişirin. Benim fırınımda 15 dakikada pişti.

Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...