Gülşah'ın Aynası

14 Ocak 2016 Perşembe

KAKAOLU ISLAK KEK

gulsahinaynasi.blogspot.com


Çok modası geçmiş ama bence akla geldikçe yapılası harika bir ıslak kek. Eskiden kunta kinte derlerdi, böyle kekin sıvı kısmından biraz ayırır üstüne dökerdin, keki ıslatırdı hani... Üstüne de illa hindistan cevizi serpmek gerekirdi... O dönemi hatırlayan var mı bilmem... Benim ilk gençlik yıllarımdı, annem sık sık bu harika kekten yapardı... Şimdi niye yapmıyoruz onu da bilmem ya... Bence ara ara maziye dönüp bu harika tarifi hatırlamalı...


Malzemeler:


150 gr tereyağı

4 yumurta

100 gr kakao (Kaliteli bir kakao çok şeyi değiştirir :)

2,5 su bardağı un

2 su bardağı şeker

2 su bardağı süt

1 paket kabartma tozu

1 paket vanilya

(1 su bardağı=240 ml)

Tarif:


4 yumurtayı şekerle krema kıvamına gelinceye kadar çırpın. 150 gr tereyağını bir sahanda eritin ve üstüne 1 su bardağı soğuk süt ilave edin. Bu şekilde yağ hızlıca soğusun. Tereyağ süt karışımını şekerle çırpılmış yumurtaların üstüne ilave edin. Vanilya ve kakaoyu da ekleyin. Güzelce çırpın. Bu sıvı karışımdan 1 su bardağını ayırın.


Ayırdığınız 1 su bardağı sıvı karışımın üstüne bir kasenin içinde 1 bardak süt daha ekleyin. Kenarda dursun.


Karıştırma kabının içinde kalan sıvı karışımın üstüne 2 su bardağı un ve 1 poşet kabartma tozunu ekleyin ve spatulayla kenardan içe doğru un çekerek çok fazla çırpmadan kek hamurunu hazırlayın.

Ben büyük kare borcamı yağlayıp unlayıp içine aldım kek karışımını, size de büyükçe ve derin bir kek kalıbı kullanmanızı öneririm.

180 derece ısıtılmış fanlı fırında 20-25 dakika arasında kekiniz hazır.


Keki dışarı çıkartıp biraz havalandırın, ama tam olarak soğumasın. Kek henüz ılıkken kenara ayırdığınız ve üstüne 1 su bardağı süt eklediğiniz sıvı karışımı kaşık kaşık keke yedirmeye başlayın. Eğer keki porsiyonlarsanız sosun dilimlerin arasından keki ıslatması çok daha kolay olacaktır. Ben derin bir kek kalıbı kullandım ve sos başlangıçta bu kalıbın içinde göllendi, ama zamanla kek sosu çekiyor. Hatta bu kadar sos keki nemlendiriyor ama tam da revani gibi ıslak olmuyor. Eğer daha da ıslak bir kek isterseniz, ayırdığınız sıvı karışıma eklediğiniz süt miktarını arttırabilirsiniz.


Afiyet olsun!



Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...