Gülşah'ın Aynası

20 Ocak 2016 Çarşamba

TERBİYELİ KEREVİZ

gulsahinaynasi.blogspot.com

Terbiyeli kereviz yemeğiyle ilgili komik bir anım vardır :D Annem hep yapardı, çok da güzel yapardı, bende çok severek yerdim, kendi evimde de kışın sık sık yaptığım bir yemek. 

Birgün eve yardıma gelen teyzemiz kapağını açmış bakmış, şöyle bir koklamış ne yemeği ki bu diye, anlamamış, bir lokma da ağzına atmış aman demiş ekşimiş bu... patates herhalde... Dökmüş koca tencere yemeği çöp poşetine, atmış gitmiş... Ay ne üzüldüydüm, o kadar özenmişim pişirmişim, o sıra evde dört yetişkin var herkes seviyor :D Akşamın ana yemeği çöpte... Ara ara bunu aramızda anlatır güleriz hala...

Velhasılıkelam terbiyeli kereviz yemeğini bilmeyenler çok... Biliyorum kerevizi ağzına koymayanlar da epey var... Sebzeciler buyursun, bence harika bir ana yemek.



Malzemeler: (4 porsiyon)


1 kilo kereviz

120 gr kıyma

1 orta boy soğan

250 gr yoğurt

1 yumurta sarısı

1/2 limon suyu (Bu normal ölçüsü ama bizim gibi ekşili sevenler 1 limon suyu da kullanabilir.)

1 tatlı kaşığı salça

Tuz

Tarif:


Ne kadar kıyma kullanılacağı meselesine kendi görüşüme uygun açıklık getirmek istiyorum. 30 gr et-kıyma 1 protein porsiyonu olarak değerlendiriliyor. Ben eğer 4 porsiyonluk bir sebze yemeği pişiriyorsam en az 120 gr kıyma kullanırım, böylece 1 yemek porsiyonunda 1 protein porsiyonu bulunur. Bu sebeple bu tarifte 120 gr kıyma diyorum ama takdir tabi ki size ait. İsterseniz 240 gr kıyma kullanın, bu durumda porsiyonda 2 protein tüketmiş olursunuz :D

Yetişkin kadınların günde 3 adet protein porsiyonu tüketmesi öneriliyor. Örnek vermek gerekirse 1 yumurta (1 protein) - 2 köfte (kıyma dışında içine giren malzemeden dolayı 1 protein) ve 1 tabak etli sebze yemeği bu ihtiyacı karşılıyor :D Erkekler için bu sayı 4...

Kerevizi soyun ve küp küp doğrayın. Hazır bulunsun. 

Yemeklik doğranmış bir adet orta boy soğanı yaklaşık 4 çorba kaşığı zeytinyağı ile kavurun. 1 porsiyon yemek için 1 çorba kaşığı zeytinyağı yemeğinizi lezzetli ama düşük kalorili tutar (fazlasını kullamak sizin tercihiniz.) Üstüne kavrulmuş kıymayı ekleyin. Ben kıyma kavururken yağ ve tuz eklemiyorum.

Kıyma ile soğan birbirine karıştığında üstüne 1 tatlı kaşığı salçayı ve bir kaç tur çevirdikten sonra kerevizleri ekleyin. Tencereye kerevizlerin üstüne çıkacak kadar su koyun. Önce harlı ateşte, sonra kısık ateşte kerevizler yumuşayıncaya kadar pişirin. 

Büyük bir kasenin içinde 250 gr yoğurt, 1 yumurta sarısı ve yarım limon suyunu balon tel ile çırpın. Hazırladığınız terbiyeyi pişen kerevizlerin üstüne dökün ve karıştırın. 5 dakika kadar daha kısık ateşte pişirin. Yemeğinizin üstünü taze kereviz yapraklarıyla süsleyebilirsiniz.

Afiyet olsun!


Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...