Gülşah'ın Aynası

7 Mayıs 2016 Cumartesi

FIRINDA TOKAT KEBABI

gulsahinaynasi.blogspot.com

Tokat'a yolunuz düşerse Tokat Kebabı yemeden dönmeyin. Bu tür lezzetler gerçekten yerine özel oluyor. Ne kadar tariflerle yapılışı anlatılsa da, o yörenin patatesi, eti kullanılmadan ne yazık ki yerinde yediğiniz  zaman tattığınız lezzeti yakalamak zor oluyor. Biz de aslen Tokat'lıyız :D Gidince Tokat Kebabı yemeden dönmeyiz. Bu kebap tandırlarda patlıcan, patates, yeşil biber ve kuzu etinin buluşmasıyla yapılıyor. Tabi bir de ev versiyonu var. Fırında pişirilen... Kolay bir yöntem çok lezzetli bir yemek, çok da bereketli...



Malzemeler: (4 dolgun porsiyon kebap)


750 gr kuzu kuşbaşı

3 patlıcan

3 patates

3-4 adet sivri biber

3-4 adet domates

1 soğan

1 tatlı kaşığı salça

2 tatlı kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber

3-4 çorba kaşığı+1/2 çay bardağı zeytinyağı

Tarif:


Bu yemeği hazırlarken kuzu etini sebzelerle çiğ olarak da buluşturmak mümkün. Taze, dinlendirilmiş kuzu eti bulabiliyorsanız bu şekilde fırınlandığında da çok kolay pişecektir. Ama şehirlerde marketlerden et alanlar için kuzu etinin zeytinyağı ile kavrulmasını öneriyorum. Ben eti kızgın tencereye atıp önce mühürlüyorum. Sonra 3-4 çorba kaşığı yağ ilavesiyle kavuruyorum. Etler pişerken çok az sıcak su ilave ediyorum. Yumuşacık piştiğinde bu su da buharlaşmış ve kalmamış oluyor. İçine piyazlık doğradığım soğanları, 1 tatlı kaşığı salçayı, 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı karabiberi ekliyorum. Salça, soğan ve et iyice birbirine geçtiğinde etin işi tamam. 

Hafta içi bu yemeği yapacaksanız, eti bir gün önceden pişirip hazır hale getirmek de iyi bir yöntem olabilir. Özellikle çalışan anneler için...


Sebzeleri soyup küp küp doğrayın. İçine yağlı kağıt serdiğiniz bir fırın tepsisinin içinde 1 tatlı kaşığı tuz ve 1/2 çay bardağı zeytinyağı ile harmanlayın. Üstüne pişirdiğiniz etleri yerleştirin. Alüminyum folyoya değmemesi için bir kat yağlı kağıt üstünden tepsiyi alüminyum folyo ile sarın.


250 derece fırında tepsiyi 30 dakika pişmeye bırakın. Fırını önceden ısıtmaya gerek yok. 30 dakika sonra açtığınızda patatesler de patlıcanlar da yumuşacık pişmiş olacak. Bundan sonra biraz da üstlerinin kızarması için 10-15 dakika kadar pişirmeye devam edin.

Varsa tırnak pide ve cacıkla servis edin.

Yapanlara afiyet olsun :D!



Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...