Gülşah'ın Aynası

15 Mayıs 2016 Pazar

ZERDE

gulsahinaynasi.blogspot.com

Zerde bana oldum olası aşureyi hatırlatır. Sanki kolay aşure gibi. 

İçindeki zerdeçal ile de tam bir şifa tatlısı. Yapılan bir araştırmaya göre günde 1 gr zerdeçal tüketen hintlilerin, çok kötü beslenme alışkanlıklarına rağmen batılılara göre çok daha düşük orandan kansere yakalanmalarının sebebi zerdeçal! Ayrıca bu mucize baharatın dudak uçuğuna iyi geldiği de ispatlanmış durumda, antiviral özellikte...Gribe karşı tedavi edici ve koruyucu diye de düşünebiliriz :D

Tabi ki bu tatlıyı serin yaz günlerinde hem lezzeti hem bu harika baharatı sebebiyle tekrar hatırlatacağım.



Tatlımızın belki de tek kusuru zerdeçalın kokusu. Türk mutfağında çok sık kullanılmayan zerdeçalın kendine has ve tatlılarla pek de bağdaşmayan bir kokusu var. Ancak ben zerde de bu kokuyu bastıracak ve tatlıya çok yakışacak bir çözüm buldum.Tarife geçelim mi? ;)


Malzemeler: (6 küçük kup için)


1 küçük çay bardağı pirinç

2,5 küçük çay bardağı şeker

1 litre su 

1 çay kaşığı zerdeçal 

1 dolu tatlı kaşığı mısır nişastası

1 küçük paket kuş üzümü

1 küçük paket dolmalık fıstık

1 çorba kaşığı portakal kabuğu rendesi

Varsa içilebilir kalitede gül suyu

Üstünü süslemek için toz şam fıstığı, çam fıstığı, hindistan cevizi

Tarif:


Orta boy bir tencerede, yıkayıp iyice nişastasını akıttığınız pirinçleri suyun yarısından fazlasını kullanarak haşlamaya başlayın. İhtiyaç duyarsanız ara ara biraz daha su ekleyin. En sonunda nişastayı açacak kadar su kalmış olması önemli.Tatlının kıvamını tutturmak için 1 lt suda daha fazla su kullanmayın.

Pirinçler iyice pişip yumuşadığında tencerenin içine şeker, zerdeçal, yıkanmış kuş üzümleri, dolmalık fıstıklar ve kalan su ile seyrelttiğiniz nişastayı ekleyin. Ben zerdeçalın kokusunu bastırması için portakal kabuğu kullanıyorum. Dilerseniz siz de ekleyin.Gül suyu da kullanılabilir. Koyu kıvamlı ve akıcı tatlınızı tencerede donmadan kuplara paylaştırın.

Buzdolabında soğuduktan sonra servis edin.

Zerdeyi bu yaz mutlaka deneyin :D



Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...