Gülşah'ın Aynası

4 Aralık 2015 Cuma

BADEMLİ VE KREMALI PASTA


badem kekli kremalı pasta


Ne kadar pac-man bir kare olmuş bu :D Hiç de öyle bir niyetim yoktu halbuki...

03 Aralık 2015 annemin doğum günü. Bir pasta yapayım ama, annem babam diyetlerine dikkat ediyorlar, çok tatlı, çok yağlı olmasa iyi olur, benim için de unsuz olsa iyi olur derken... Öyle bir pasta mı olur ya huuu diyeceksiniz şimdi... Oldu vallahi, çok da güzel oldu pek de güzel oldu hem de :D



Malzemeler:


Keki için:


6 yumurta akı

1 küçük su bardağı şeker

1 paket vanilya

3-4 damla limon

250 gr tuzsuz badem (ben çiğ kullandım, siz kavrulmuş da tercih edebilirsiniz ya da kendiniz de kavurabilirsiniz ama tuzsuz olması şart)

Kalıbı yağlamak için biraz tereyağı

Kreması için:


6 yumurta sarısı

500 ml süt

1 çubuk vanilyanın tohumları

1 tutam tuz

3/4 küçük su bardağı şeker (Daha tatlı olmasını isterseniz krema piştikten sonra tadına bakıp henüz krema sıcakken istediğiniz kadar şeker ekleyip karıştırarak şekeri arttırabilirsiniz.)

1/2 küçük su bardağı mısır nişastası

1 kibrit kutusu büyüklüğünde tereyağı

(Küçük su bardağı = 200 ml lik bardak = 1 cup ölçü)

Tarif:



Fırını 160 dereceye ısıtın. 26 cm çapında kelepçeli kek kalıbının tabanına yağlı kağıdı kelepçesiyle sıkıştırın. Kağıdın üstünü ve kek kalıbının kenarlarını tereyağı ile yağlayın.

6 yumurtanın akı ile sarısını ayırın. Akından kek, sarısından krema yapacağız.


6 yumurtanın akını 3-4 damla limon suyu ekleyip mikserle köpük köpük oluncaya kadar çırpın. 1 su bardağı şekerin yarısını ve toz vanilyayı ekleyip ipeksi ve pürüzsüz oluncaya kadar tekrar çırpın.


Bademleri mutfak robotunda ince kıyın, üstüne kalan şekeri ekleyip bir kaç tur daha robotu çalıştırın.


Yumurta aklarının içine şekerli badem tozunu ekleyin. Balon tel ile güzelce karıştırın. Hazırladığınız kelepçeli kek kalıbının içine dökün, üstünü güzelce düzleştirin. 160 derece ısıtılmış fırına 30 dakika pişirin ve soğuyuncaya kadar fırının içinde bırakın.


Badem kekinizi iyice soğuması için kalıbıyla birlikte buzdolabına kaldırın. Bu kek bademler iri çekim olduğu için bademlerin hissedileceği, ağızda dağılan vanilya kokulu bir taban oluşturuyor.


Kremayı hazırlamak için küçük bir tencerenin içine 500 ml sütü ve 1 çubuk tarçının tohumlarını çıkartıp ekleyin ve sütü üzerinden dumanlar çıkıncaya kadar ısıtın, süt kaynamadan ocağın altını söndürün.


Bir karıştırma kabının içinde 6 yumurta sarısı, mısır nişastası, şeker ve bir tutam tuzu karıştırın. Isıttığınız sütün bir kısmını bu karışımın üstüne dökün ve karıştırın, sonra hazırladığınız sütlü yumurtalı karışımı tencerede kalan sütün içine ekleyin ve orta açık ateşte koyu kıvam alıncaya kadar karıştırarak pişirin. Dikkat dibi tutmasın! Bu işlem tahmininizden kısa sürede olacak. Pastacı kreması koyu muhallebi kıvamına gelince ocağın altını kapatın ve içine 1 kibrit kutusu büyüklüğünde tereyağını atıp eritinceye kadar karıştırın. Kremayı ara ara karıştırarak soğutun.



Hem bademli kek hem pastacı kremanız hazır ve soğuk olduğunda ikisini birleştirin.1 gece kadar buzdolabında bekletin. 


Servisten önce üzerini drajeler ve şekerlerle süsleyin. Ben bu tip malzemeler için internetten www.hammaddeler.com  adresinde uygun fiyatlı bir sürü ürün buldum. Ayrıca Bursa FSM Bulvarı No 93-3A da bulunan "Pastaland" mağazasında da biraz daha yüksek fiyatlı olmasına rağmen görerek alma avantajını kullanabileceğiniz birçok pastacılık malzemesi ve pasta süsleri var. Bu pastanın üstünde gördükleriniz Pastaland'den. Fildişi ve bitter çikolata kaplı patlamış pirinç taneleri, yaldızlı sarı kalp şekilli şekerler...


Kalıbın kelepçesini açtığınızda pastacı kreması bir blok gibi kalıbın duvarından ayrılacak. Bu kremanın kıvamı diğer pastacı kreması tariflerinden daha yoğun, ama yine de muhallebi gibi kalıp şeklinde de donmuyor :D İşin harika yanı da bu zaten...


Kutlamalar, özel geceler, davetleriniz için tercih edebileceğiniz, bol bademli, az şekerli sadece bir kibrit kutusu kadar tereyağlı, unsuz harika bir pasta tarifi :D 


Afiyet olsun!

Manuela Kjeilen'den ilhamla.




Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...