Gülşah'ın Aynası

7 Aralık 2015 Pazartesi

KIŞ HAZIRLIKLARI VOL.7: SELE ZEYTİNİ HAZIRLIYORUZ

sele zeytini hazırlıyoruz

Bu tarifi böyle tarifler kaybolmasın, yerini bulsun, çocuklarımız bir zeytin ağacı gördüğünde onun meyvesini nasıl yiyecek hale getireceklerini bilsinler diye paylaşmak istedim. 

Ham zeytin bildiğiniz gibi yenir durumda olmuyor. Ham haliyle de çok sağlıklı olmakla birlikte oldukça acı, yemesi yutması da çok zor.

Peki zeytini nasıl sofralarımızda yediğimiz hale getirebiliriz? Bu yöntemlerden biri sele zeytini hazırlamak... 


Sele zeytini lafı, tuzla harmanlanan zeytinden akan acı sular aralıklarından akıp gitsin diye kullanılan hasır selelerden geliyor. Tuz zeytinin acı suyunu içinden çekip dışarı çıkartıyor :D

Tarifin fotoğrafında gördüğünüz gibi üzerinde çizgiler olan zeytine kıvırcık diyorlar. Şu an bitmek üzere... Üstü düz gergin olanlar da var, bir kasanın içinde karışık satılıyorlar.


Sele zeytini hazırlarken 5 kilo zeytin için yaklaşık 1 kilo iri salamura tuzunu hazırda bulundurun. Zeytini tuzlayacağınız kabın içine biraz zeytin biraz tuz, biraz zeytin, biraz tuz ekleyerek yerleştirin. 

Zeytini yerleştireceğiniz kap kuru olsun. Zeytinleri de yıkamayın, su zeytinin bozulmasına sebep olabilir. Sele zeytinimiz hazır olduğunda sofraya getirmeden önce yıkayacağız.

Kabımızı zeytin ve tuzla doldurduğunuzda, evin güneş görmeyen serin bir köşesinde saklayın. Ara ara kabı hareket ettirip tuzun tüm zeytinlere temasını kolaylaştırın. Direkt güneş almayan bir balkon olabilir. Zeytinin hamlığına göre 3 hafta ile 1,5 ay arasında bir süre içinde zeytin yenecek kadar acı sularını akıtmış olacak. Eğer tuzlama işleminde hasır sepet, altında delikleri olan bir kap kullanmıyorsanız, tuzla birlikte zeytinin içinden dışına çıkacak acı suların, kabınızın altında biriktiğini göreceksiniz. Bu suları biriktikçe döküp, zeytini acı suyundan kurtarın. Ara ara tadına bakın. Tadı acılıktan kurtulduğunda zeytinleri bir kabın içine boşaltın ve elinizle fazla tuzlarından kurtarak üzerine yapışık kalan az bir miktar tuzla saklamaya devam edin. Sofraya getirmeden önce yıkayın, sevdiğiniz şekilde soslayın.


Bu güzel nimeti bize veren Allah'a şükürler olsun! 

Afiyet, şifa olsun!

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...