Gülşah'ın Aynası

17 Kasım 2015 Salı

AYVA TATLISI

ayva tatlısı

Ayva tatlısı bu mevsimi pas geçilmeyecek lezzetlerinden. Tadını şekerini kendinize göre ayarlayabilir. Bir kaç püf noktasıyla tam kendi zevkinize göre harika ayva tatlıları yapabilirsiniz. İşte benim ayva tatlısı tarifim...


Malzemeler:


1 kilo ayva

1 su bardağı kadar şeker

İsterseniz çubuk tarçın ve 3-4 tane karanfil

3-4 çorba kaşığı su

Tarif:

Ayva tatlısı yapımının bence en önemli püf noktası uzun süre pişirerek renk almasını sağlamak. Ayva çok kolay pişen bir meyve, ama bu amber rengini alması için ben tam 1,5 saat pişiriyorum. Pişirmeden önce de kabuklarını soyup çekirdeklerini ayıklayıp tencerenin içine koyuyorum. Ayva çekirdeklerini kullanırken dikkat etmeniz gereken bir konu çekirdekleri parçalamadan, kesmeden kullanmanızdır, aksi taktirde acı tatta ve zehirli maddeler ortaya çıkabilir. Eğer karanfil ve tarçın tatlarını seviyorsanız ayva başına 1 tane karanfil ve 1 kilo ayvaya 1 çubuk tarçın kullanabilirsiniz.


Ayvaların kabuklarını sebze soyucu ile ince ince soyun ve çekirdeklerini ayıklayıp tencerenin içine ekleyin. 



Üstüne ayvaları yerleştirin. Her ayva yarımının üstüne 2 dolu çorba kaşığı şeker ilave edin. ayvalar suyunu salıncaya kadar şekerin karamelize olmaması için tencerenin dibine birkaç çorba kaşığı içme suyu ilave edin. 


Kısık ateşte çevirerek pişirin. Gözünüz ayvaların üstünde olsun, ayva çekirdeklerinin de etkisiyle ağdalaşan şerbet yanmasın, gerekirse azar azar su ilavesi yapın, 

1,5 saat kadar sonra ayvalar güzelce pişip renk aldığında ocağın altını kapatıp, tatlıyı soğumaya bırakın.

Servis sırasında ayvanın ortasını kaymak ile doldurun. Üstüne tencerenin içinde biriken pembe kıvamlı su ile parlatın. Evde olan kırık kuruyemişlerle üstünü süsleyin.

Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...