Gülşah'ın Aynası

27 Kasım 2015 Cuma

NOHUT YAHNİSİ

nohut yahnisi

Sağlıklı beslenmek için doktorlar haftada bir kez kurubakliyat öneriyorlar, bir kez de balık! Kuru bakliyatlar her ne kadar milli yemeğimiz olarak geçse de okulda-yurtta-askerde-işte yemekhane yemeği olarak sık karşımıza çıktığı içi evde kurubakliyat görünce "Yine mi nohut?" "Yine mi kurufasulye?" diyenler de çıkmıyor değil!

Protein yemeklerinin yanına pilav, makarna, patates yapmak geleneğimizde var. Ama aslında proteini sebze gibi lifli karbonhidratlarla tamamlamak daha sağlıklı bir tercih. 

Mesela kuru-pilav :D Ne yazık ki çok ideal bir menü oluşturmuyor. Kuru-salata, kuru-turşu, kuru-sebze çiftleri daha sağlıklı. Nohut için de aynı şeyler geçerli. Kurubakliyatları salata ile ya da salataların içinde, turşu ile ya da içine sebze ekleyerek pişirmek çok daha sağlıklı. Bizde ise sanki tatsız tuzsuzmuş da güzel yemek olması için ete ihtiyacı varmış gibi etli-kıymalı pişirme geleneği var.

Alışkanlıkları kırmak zor biliyorum. Hadi kurubakliyatı da etli pişirelim, adı yahni tamam! Ama gelin içine biraz sebze eklemeye başlayalım, yanına illa pilav aramayalım. Kurubakliyatların yanına çok yakışacak sebze önerilerim var.


Malzemeler:


1 su bardağı bir gün önceden ıslatılmış-haşlanmış nohut

500 gr kuzu kol eti, kemikli

2 adet kırmızı biber

2 adet patlıcan

1 adet domates ya da birkaç cherry domates

1 orta boy soğan ya da 9-10 adet arpacık soğan

1 tatlı kaşığı domates salçası

Tarif:


Bir gün önceden nohutu ıslatın, pişireceğiniz gün sararmış olan suyu dökün ve nohutu haşlayın. Haşlama suyunu dökmek yerine harlı ateşte çektirmeye çalışın.


Kemikli kuzu etini suda bekletin ve çıkan kanlı suyu birkaç kez dökerek artık et kan salmayıncaya kadar işlemi tekrarlayın. Daha sonra eti tuz karabiber ve zeytinyağı ile marine edin. Etli haşlama yemekleri kemikli etten yapmak, kemikten de faydalanmamızı sağlıyor.

2 küçük patlıcan ve 2 kırmızı biberi köz tenceresinde közleyin, kabuklarını soyup küp küp doğrayın.


Yemeği pişireceğiniz tencereyi ocağa alın ve boş bir biçimde kızdırın, içine marine ettiğiniz kemikli kuzu etlerini alın, ön ve arkasını kızarıncaya kadar başka hiçbirşey ilave etmeden pişirin. Sonra tencereden etleri çıkartın ve etin yağında önce soğan sonra salça ve domatesleri soteleyin.



Etleri tencereye geri yerleştirin ve üstüne sıcak su ilave ederek pişirmeye başlayın. Etler yumuşamaya başlayınca nohutları da ilave edin. Nohutlar zaten haşlanmış olduğu için kolayca pişecekler. En son közlenmiş patlıcan ve kırmızı biberi de ekleyin.


Nohutların üstüne çıkacak kadar sıcak su ekleyin ve pişmeye bırakın. Hepsi piştiğinde tencerenin altını kapatın. Yemeğiniz servise hazır. 


Afiyet olsun!






Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...