Gülşah'ın Aynası

24 Ekim 2015 Cumartesi

HAŞHAŞLI MAYALI ÇÖREK

haşhaşlı mayalı çörek

Bu mayalı hamur kabardıkça kabarıyor, evi mis gibi maya kokutuyor. Ben haşhaş ezmesi buldum, bu sefer haşhaşlı yaptım, ama kıvrılırken içine yenibahar serpilen hamurla cevizli mayalı çörek yapmak da geleneklerde var. Özellikle aşure yanına. Belki bu sene bir daha aşure yapacak olursam yanına cevizli yeni baharlı çörek de yapar sizlerle paylaşırım. Şimdi gelelim şu haşhaşlı mayalı çörek denen harika tarife...


Malzemeler:


2 çorba kaşığı zeytinyağı 

1 su bardağı yoğurt (200ml, oda sıcaklığında)

1 su bardağı ılık su (200 ml)

2 çorba kaşığı şeker

1 çorba kaşığı tuz

1 yumurta (oda sıcaklığında) (akı içine, sarısı üstüne) [Bu işlemin tam tersi de yapılabilir- içine sarısı, üstüne akı- ama bu durumda üstü görseldeki gibi kızarmaz]

4,5-5 su bardağı (200 ml bardak ile) kadar un (undan una su kaldırma gücü değişiyor, kulak memesi kıvamı için yetecek miktarda kullanın, hamurun çok sert olmaması gerekiyor.)

1/2 paket kuru maya

3-4 kaşık haşhaş ezmesi 

Eli yağlamak ve haşhaş ezmesini açmak için ayrıca zeytinyağı.

Tarif:


4-4,5 bardak kadar unu eleyip ortasını açın, zeytinyağını, yoğurdu, mayayı, tuzu, şekeri, yumurta akını ve ılık suyu unun ortasında açtığınız havuzun içinde karıştırın. Yanlardan un çekerek hamuru yoğurun, ihtiyaç halinde biraz daha un kullanın. Hamurunuz düzgün şekil alabilen, ama yumuşak ve esnek, ekmek hamuru gibi bir hamur olsun. Hamuru yoğurduğunuz kabın ağzını strech filmle ya da bir kapakla hava almayacak şekilde kapatıp sıcak bir ortamda hacminin 2-3 katına çıkıncaya kadar mayalandırın.

Malzemelerin oda sıcaklığında olmasına özen gösterin, böylelikle ılık su kullandığınızda hamur ılık kalır ve güzel mayalanır.

Ekmek makinesi olanlar; haşhaş ezmesine kadar olan malzemeleri yazdığım sırada ekleyip, hamur mayalandırma programını çalıştırsınlar. Onların işi çok kolay :D


Evetttt, mayalı hamur hazırsa başlayalım şekil vermeye. 


Eğer bu hamurun içine sürülebilir kıvamda bir harç için kullanmayacaksanız, hiç kendinizi zorlamayın elinizde şekil vererek nefis mayalı poğaçalara dönüştürebilirsiniz. Peynirli mayalı poğaçalar gibi... Ama tahin gibi, haşhaş ezmesi, zeytin ezmesi gibi sürülmesi gereken bir harç kullanıyorsanız; temiz bir zeminde, zeytinyağına buladığınız ellerinizle, yumruk büyüklüğünde koparttığınız hamurları açın. Elinizle açmanız yeterli. Merdane oklava işine girişmeyin :)

Haşhaş ezmesi oldukça koyu kıvamlı satılan bir ürün, sürebilmek için biraz zeytinyağı ile açmak gerekiyor. Örneğin 1 kaşık haşhaş için 3 kaşık zeytinyağı gibi. Bir tabakta haşhaş ezmeli harcı bu şekilde hazırlayabilirsiniz. Şehir insanıyım haşhaş ezmesini nerede bulurum diyenlere, ben Taze Direkt'ten buldum :) Taze Direkt'te "Gülşah'ın Aynası" alışveriş listesinde neler aldığımı da paylaşıyorum.


Açtığınız hamurun yüzeyine iç harcı sürün ve rulo yaparak sarın, sonra da etrafında döndürün.Rulonun açıkta kalan ucunu hamurun altına yerleştirin ki, pişerken açılmasın.


180 derece fırında üstü-altı kızarıncaya kadar pişirin. Fırını önceden ısıtmanız gerekmez, mayalı hamur fırın ısınırken de mayalanmaya ve şişmeye devam eder...


Hamurların üstüne ayırdığınız yumurta sarısını sürün, susam çörek otu karışımı serpin. 

Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...