Gülşah'ın Aynası

22 Ekim 2015 Perşembe

AŞURE

aşure

Annemden aldığım, içindeki kuru bakliyatın oranı orantısı, tadı, şekeri, kıvamı harika bol bol yiyelim konu komşuya da dağıtalım miktarında aşure yapabileceğiniz malzeme listem aşağıda. Yarın aşure günü, ben de yarın yapmaya niyet ettim. Bugün sabahtan nohutu, fasulyeyi, buğdayı ıslattım, akşama pişireceğim, yarın sabah kuru meyvelerini haşlayıp hepsini karıştırıp şekerini ekleyeceğim inşallah.

Aşure günü çevrenize ailenize ikram edin, sadaka verin, evinize alışveriş de yapın.

Küçük aileler yarım ölçü de yapabilirler. Öyle de bir koca tencere aşure olur :) Birkaç kase komşulara da gönderilebilir, arkadaşlara da götürülebilir. Bereketli olsun inşallah!



Malzemeler: (10-12 Litre tencerede pişirilebilecek miktarda aşure için)


Su bardağı deyince 200 ml.lik küçük su bardağını anlıyoruz hep değil mi? :D

500 gr buğday (3 su bardağı) 

300 gr nohut (2 su bardağı)

300 gr kuru fasulye (2 su bardağı)

150 gr pirinç (1 su bardağı)

250 gr kayısı (2 avuç diyelim, boyuna göre ağırlığı değişiyor adet vermek zor)

250 gr incir (2 avuç)

250 gr kuru üzüm (2 su bardağı)

100 gr kuş üzümü (1 su bardağı)

100 gr dolmalık fıstık (1 çay bardağı kadar)

2-3 portakal kabuğu rendesi

1 çorba kaşığı kadar karanfil

1 çay bardağı gül suyu

2 kg şeker (Kendi zevkinize göre kontrollü ekleyin.)

Kolaylık olsun diye bardakla da ölçü verdim ama taratarak yapmanızı öneririm. Tam uyarsanız harika bir aşureniz olur. Size garanti veriyorum

Üstü için:


200 gr kavrulmuş fındık (acaba tuzsuz desem mi diye düşündüm :) malum tatlı yapıyoruz )

200 gr kavrulmuş yer fıstığı, tuzsuz :D

200 gr iç ceviz

Tarçın

Nar ve çiğ badem ya da evdekiler aşurenin üstünde ne seviyorsa onlar :D

Tarif:


Görseller yarım ölçek yapılmış aşureden :) Bu sene 3 komşum olan bir apartmanda oturuyorum. Geçen sene 12 komşum vardı, bütün evlere göndermiştik, günlerce de yemiş zor bitirmiştik, o yüzden bu sene yarım ölçü yapayım dedim, bu miktarla da 6lt'lik bir koca tencere aşureniz olur. Bizim aşureyi bıdıkları da sayarsak 19 kişi yemiş  :)


Bir gün önceden buğday, kuru fasulye ve nohutu ıslatın. Buğdayı güzelce yıkadıktan sonra bol suyla pişirmeye başlayın.Suyunu çektikçe sıcak su ilavesi yapılması gerekiyor. Soğuk su eklemeyin zor pişirirsiniz.

Aşurenin bence en önemli kuralı sürekli elinizin altında sıcak su olsun!

Buğday pişerken nohut ve kurur fasulyeyi de ayrı tencerelerde pişirmeye başlayın. Ayrı tencereler kullanıyoruz çünkü hepsi aynı sürede pişmiyor, biri dağılırken öbürü diri kalmasın değil mi ama... Ayrıca fasulye ve nohutun haşlama suyunu atmanız sindirimi kolaylaştırması açısından önemli. Kullandığınız buğday, kuru fasulye ve nohutun huyunu biliyorsanız düdüklü tencerede de pişirebilirsiniz ama dağılacak kadar çok pişirmeyin. Piştiğinde yumuşak olsun, dağılmasın, 40 dk daha pişecekler. Ve sürekli suyu azalacak, su ilave edeceksiniz, dibi tutmasın diye kontrol edip karıştıracaksınız.

Ne kadar su ilave edelim derseniz, hep buğdayın azıcık üzerinde kalacak kadar derim.


Buğday piştiğinde suyu kıvamlanmış olacak, üstünde bir köpüklenme görülecek, oldukça geç pişer sabırla bekleyin, kuru fasulye ve nohut buğdaydan çok daha önce pişmiş olurlar.

Pirinçleri de ayrıca haşlayın.


Hepsi piştiğinde aynı tencerenin içinde birleştirin, birlikte de 10 dk kadar pişsinler.


Kayısı, incir, kuru üzüm ve kuş üzümünü hep beraber haşlayın. Kayısı ve incirleri haşladıktan sora kuru üzüm boyutunda doğrayın. Kuru meyveleri ve bir yemek kaşığı kadar karanfili (yarım ölçü yaparsanız karanfili de azaltmayı unutmayın) buğdaylı karışıma ekleyin.


Kimi karanfil ve kabuk tarçını bir tülbentle tencereye koyuyor sonra çıkartıp atıyor. Ben aşurenin içindeki karanfilden rahatsız olmadığım için içine karıştırıp bırakıyorum.Tarçını da sunum zamanı üstüne serpiyorum.

Şekerini ekleyin. Şeker eklendikten sonra karıştırmayı ihmal etmeyin, dibini tutmasın. İyice kısık ateşte ara ara karıştırarak yarım saat kadar pişirin, şeker hepsinin içine nüfuz etsin.Bir tadına bakın bakalım, nohut da şekerlenmiş mi :)

En son portakal kabuğu ve gülsuyunu ekleyin. Bunlar güzel koku veren ürünler, o yüzden en son ekleniyor, sonra da tencerenin kapağı kapatılıyor :) Tencerenin kapağını kaldırınca gelen kokuya hayran olacaksınız.


Kıvamının oldukça sulu olması gerekiyor, zamanla suyunu çekiyor koyulaşıyor. Su ve şeker oranı biraz keyfe ve tecrübenize bağlı. Ama tanelerin üstünde 1 parmak kadar fazladan su olsa hiç fena olmaz.

Ben tencerenin altını kapattıktan sonra biraz suyunu çekmesini bekledim, sonra biraz daha sıcak su koydum, yine çekti. Buğdaydaki şişmenin sonu yok gibi. Ne kadar kontrollü su ilavesi yaparsanız taneler o kadar şişer ve yedikten sonra o kadar az rahatsızlığa sebep olur :D aman 1 lt suyu  boca etmeyin azar azar, taneler şişip üstündeki su azaldıkça :)




Bir de unutmadan söyleyeyim, bizim evde aşure pişirilince üstüne bir yasin okunur üflenir ;) Bursa'da da adettir yanında yeni baharlı cevizli lokum verilir :D

Afiyet şifa olsun!

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...