Gülşah'ın Aynası

31 Ekim 2015 Cumartesi

DÜĞME KURABİYE

düğme kurabiye

Düğme şekilli kurabiyeleri ilk gördüğümde çok şirin buldum. Ben de yapmak istedim. Gerçekten de tini mini yapıldıklarında kahve fincanının yanına bir süs gibi eklenebilen sevimli, uzun süre dayanan, kıtır kıtır, tereyağlı hem de sakızı vanilya kullanarak sakız kokusu da eklediğim düğme kurabiyelerin tarifini veriyorum şimdi...




Malzemeler:


200 gr un

50 gr tereyağı

100 gr toz şeker

1 yumurta

1/2 paket Dr.Oetker Sakızlı Vanilya

1 çay kaşığı kabartma tozu

1 çay kaşığı tuz

1 çorba kaşığı kakao

Tarif:


Tuz ne alaka demeyin lütfen, tüm tatlıların azıcık tuza ihtiyacı var. Dilimizde tat algılayan hücreler tuzla birlikte daha iyi çalışıyor, tatlıyı bile algılamak için tuza ihtiyacımız var. Siz de içinde tuz olmayan kurabiye tariflerinize 1 çay kaşığı tuz ekleyebilirsiniz.


Eritilmemiş ama oda sıcaklığına getirilmiş yumuşacık tereyağının yanına yumurta ve şekeri ekleyin. Mikserle çırpıp krema kıvamına getirin, sonra içine un, tuz, mümkünse sakızlı vanilya ve kabartma tozunu ilave edin. Elinizi sıcağı ile çok fazla ısıtmadan kurabiye hamurunu yoğurun. 

İki renkli kurabiyeler elde etmek isterseniz hamurun yarısını ayırıp 1 yemek kaşığı kakao ile tekrar yoğurun. 1 çorba kaşığı kakao tam bir kakaolu kurabiye tadı vermiyor, ama iki renkli kurabiye elde etmiş oluyorsunuz. Eğer kakao tadını daha yoğun istiyorsanız kakao miktarını (2 çorba kaşığı gibi) arttırın.


Düz bir zeminde (elinizle de olabilir, maharetliyseniz oklava ya da merdaneyle de) eşit kalınlıkta olacak şekilde hamuru açın ve oldukça küçük, ama boyutları birbirine yakın 2 halka kalıpla kurabiyeleri hazırlayın. Ben bir şişe kapağı ile bir dekorasyon tüpü kapağı kullandım.



Hamuru düz zeminde kesip, yağlı kağıdın üstüne aldıktan sonra iç halka ve delik izlerini vermenizi öneririm. Yoksa hazırlanan kurabiyeyi tepsiye alırken şekli biraz bozuluyor. Mümkün mertebe de elinizin sıcağını hamura vermeyin, sıcaklık kıvamını bozuyor.


Fanlı çalıştırılmış ve 180 derece ısıtılmış fırında 6-7 dakikada pişiyor bu kurabiyeler, hem ince hem minikler. Üzerinin kızarması fazla pişme alameti, üstleri kızarmadan fırından çıkarın. Tepsinin içinde için için pişmeye devam etsinler.

Kurabiyelerinizi cam kavanozda saklarsanız, uzun süre kıtır kalırlar :D

Afiyet olsun!







Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...