Gülşah'ın Aynası

31 Ekim 2015 Cumartesi

PEMBE PİLAV

pembe pilav

Pembe mi desem, şarabi mi bilemedim. Ama bu bir sebzeli pilav... Aslında bütün pilav makarna gibi kan şekerimizi hoplatan yemeklerin biraz sebzeye ihtiyacı var. Bu şekilde sade pilavlardan daha sağlıklı oluyorlar. 

Şu sıra miniklerimle renkleri konuşuyoruz, trafik lambalarını gösteriyoruz. Bakın kırmızıda durduk, şimdi yeşil yandı geçiyoruz gibi Türkiye'de kocaman insanların bilmediği bazı kuralları onlara öğretmeye çalışıyoruz :) Kızım da pembe lamba, mavi lamba soruyor bize... Sanki herşeyin bir pembesi bir mavisi olsa iyi olacak gibi. Çoğunlukla da pembe şeyler istiyor, anne pasta yapalım ama pembe olsun diyor. Ben de ona en sevdiği tamamlayıcı olan pilavı pembe yaptım bugün. Pembe rengin sırrı pancarda, pancar çok doğal, hemen herkesin bulabileceği, hem ucuz, hem de çok faydalı bir sebze.

Pirinç pilavı demişken, normal pilavınız da lapa olmuyor artık değil mi? Olabilir de tabi :( Belki birkaç pilav püf noktası da şurada derli toplu bulunsa yeni ev hanımlarına, beylere, gençlere faydalı olur.



Pirinç glisemik indeksi oldukça yüksek (Gİ:87), o yüzden kan şekerini birden fırlatan, buna bağlı insülin salgısını da coşturan ve şekerin yağ olarak depolanması ile sonuçlanan sağlıklı olmayan kişilere öneremeyeceğimiz gıdalardan. Bu sebepten ötürü şeker hastalarının uzak durması gerekiyor, neyseki içinde gluten olmadığı için,  gluten intolerensı olan ve çölyak hastalarının kullanabildiği bir tahıl. 

Pirinç çok nişastalı , aslında pilavı lapa yapan da bu nişasta ve gereğinden fazla su... Türkiye'de yaygın olarak iki çeşit pilav yapma yöntemi kullanıyoruz. Biri haşlama, diğeri kavurma.

*Benim ilk öğrendiğim yöntem haşlama, haşlama pilav yaparken şehriye ya da sebze kullanacaksak bunları yağda kavurup üstüne 1 ölçü pirinç için 1,5 ölçü su ekliyoruz ve kaynadığı anda yıkadığımız pirinçleri bu suya ekliyoruz. Herhangi bir ön hazırlık yok, arada mutfakta başka işlere bakarken işlemleri sırasıyla yapmak da çok kolay.

*Kavurma pilav yaparken ise pirinci 10-15 dakika tuzla ılık suda bekletmek gerekiyor. Daha sonra süzülen pirinç yağla kavrulup, tane tane olduğunda üstüne sıcak su ekleniyor. Baştan ılık suda bekletilen pirinç için klasik 1'e 1,5 oranından daha az su konuyor, 1'e 1 ideal.

*İçine renk verecek başka bir malzemenin girmeyeceği pirinç pilavını, daha da beyaz sunmak için pilav tenceresine pirinçler pişmeden birkaç damla limon sıkmak gerekiyor.

*Pilav yaparken şehriye kullanmak, pilavı lapa yapmamak için iyi bir önlem.Şehriye fazla suyu çeker ve pirinç güzel pişer.Buna rağmen lapa pilav yapabilmek için gerçekten çok su koymuş olmanız lazım.

*Dışarıda yediğimiz pilavlar genelde çok yağlı olur, artık ne tür bir yağ kullanıyorlarsa... ama az yağlı üstü donuk şöyle şıkır şıkır parlamayan bir pilav da hiç tat vermez. Hani sıklıkla kullandığımız çay-kahve kupaları ile ölçülmüş 1 ölçek pirinç için; 1 silme çorba kaşığı tereyağı ve 1 çorba kaşığı zeytinyağı karışımı yeterlidir ve çok dengeli bir karışımdır hem lezzet, hem parlaklık olarak.

Pilavla ilgili genel kurallara şöyle bir göz attıktan sonra gelelim pembe pilava. Pancarlı pilavımızın malzemeleri çok çok az... 

*Bu tarifle pancar yerine 1 orta boy havuç kullanarak turuncu pilav yapmak da mümkün :D

Malzemeler:


1 kupa/büyük bardak pirinç

1 yumurta büyüklüğünde küçükçe bir pancar

1 çorba kaşığı tereyağı

1 çorba kaşığı zeytinyağı

Tuz, karabiber

Tarif:


Pirinci yıkayıp üstüne, üstünü kapatacak miktarda sıcak su ve bir çay kaşığı kadar tuz ekleyin. Bu şekilde 10-15 dakika bekletin.


Pancarı soyun ve rendeleyin. Tencerenin içine tereyağı, zeytinyağı, süzdüğünüz pirinç ve pancar rendesini alın. 


Pirinç kavrularak sertleşip birbirinden ayrı ayrı duruncaya kadar kavurma işlemini sürdürün.


Kavrulan pancar ve pirinçlerin üstüne, pirinci ölçtüğünüz ölçekle 1 ölçek sıcak su koyun. 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı karabiber ekleyin. Suyunu çekinceye kadar pişirin. Altını söndürdükten sonra, 10 dakika kadar dinlendirin. Sıcak servis edin.


Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...