Gülşah'ın Aynası

17 Ekim 2015 Cumartesi

SEBZELİ TAVUK RULO

sebzeli tavuk rulo


Lezzetli bir tavuk yemeği için tavuğu önerilen kısmı kalça-but bölgesi. Bu kısmın seçilmesi tesadüf değil, daha yağlı, derisi korunursa fırında bile suyunu kaybetmeden lokum gibi pişen, çoğu düğün yemeklerinde kullanılan tavuk sarmalar, piliç topkapı'ların da yapıldığı kısım. Şöyle sebzeli, lezzetli, misafire sunulabilecek ayarda gösterişli bir tavuk pişireyim dedim :D



Malzemeler: (2 kişilik)


2 adet tavuk kalçalı but

8-9 adet kültür mantarı (200 gr kadar, yarım paket)

1 küçük demet ıspanak

1 küçük boy soğan

1 tatlı kaşığı salça

3-4 dal taze kekik yaprağı ya da bir çay kaşığı kadar kuru kekik

Tuz, karabiber

1 çorba kaşığı zeytinyağı 

Pişirme ipi

Tarif:


Tavuk kalçalı but genelde kemikli satılıyor, kasap tavuğun kemiğini sizin için çıkarabilir, ama evde kendim yaparım da diyebilirsiniz, çok zor bir iş değil. Fotoğraflarla göstermeye çalışacağım. Mutfak acemilerimiz tavuk hafif donukken bu işlemi daha kolay yapabilirler :)


Tavukla balıkla etle uğraşırken, hijyenik temizlik yapması kolay cam bir kesme panosu kullanıyorum. İşimi kolaylaştırmak için de keskince de bir bıçak

Tavuk kalçalı buttan çıkması gereken kemik fotoğrafta gördüğünüz şekilde. Tavuğun paça kısmından et ve kemiği birbirinden ayıracak kesiği atın ve daha sonra kemik boyunca kesmeye devam edin. Elinizle kesiğin altında kalan kemikle eti birbirinden ayırın. Eti kemikten ayırırken küçük parçalar halinde et kopartırsanız sorun değil. Sebzeyle sarma işlemi sırasında bu küçük parçaları da tavuğun içine koyabilirsiniz.


Sokak hayvanlarını da unutmayın :D

Şimdi gelelim sebzeli harcımızı hazırlamaya: 



Bir tencerenin içinde, çok az miktarda (1 çorba kaşığı diyelim) zeytinyağında 1 küçük boy soğanı soteleyin. İçine 4 e böldüğünüz 8-9 adet kültür mantarını, sonra da malzeme listesinde saydığım salça ve baharatları ekleyin, bir küçük demet ıspanağı da ilave ettikten sonra, ıspanaklar hafifçe diriliğini kaybedinceye kadar pişirin.


Kemiğinden ayırdığınız eti (derisi üstünde), kesme panosuna yerleştirin. Üstüne doladığınız zaman tavuğun içinde kalacak miktarda (2-3 yemek kaşığı) sebze soteyi ekleyin. 


Tavuğu rulo şekilde sarın ve açılmaması için boyası olmayan pamuk kalınca bir iplik, ham keten ip ya da silikon pişirme ipliklerinden kullanarak rulo sarımı sabitleyin. 


Tavuğun içinden çıkan yağ parçalarını da derinin üstüne yerleştirip 200 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar 40-45 dk pişirin.


Tavuğun içinden akan yağı görüyor musunuz? Göl oldu :)


Kendi yağı ve suyu içinde hiç kurumadan, çok lezzetli, yumuşacık pişirilmiş bu ruloları dilimleyerek servis edin, ama çok da düzgün rulolar hayal etmeyin.

Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...