Gülşah'ın Aynası

17 Ekim 2015 Cumartesi

KUM POĞAÇALAR :)


kum poğaçalar

Bu poğaçalar kum gibi dağılıyor :) Bir yumurtanın sarısı üstüne, akı da içine poğaça yapmayan kaldı mı? Hep öyle yapıyorduk değil mi? Ama artık daha protein içeriği yüksek, daha şık sunumlu, tek çeşit değil bol çeşit poğaçalar yapıyoruz, bunlar gibi mesela...




Malzemeler: (4 çeşit 20 adet poğaça için)

Hamuru için:


4 su bardağı un (200 ml bardak)

1 çay bardağı zeytinyağı (optikli çay bardağı boyutlarında)

1 çay bardağı yoğurt (optikli çay bardağı boyutlarında)

100 gr eritilmiş tereyağı (3 kibrit kutusu kadar)

2 yumurta (1 yemek kaşığı kadar yumurta akı üstüne tohum yapıştırmak için ayrılacak)

1 tatlı kaşığı tuz

1 paket kabartma tozu

1 çay kaşığı karbonat

1 tatlı kaşığı mahlep (Pastanelerde sizi bayıltan o muhteşem koku evlerinizi de şenlendirsin diye, şart değil)

İç harcı için:


1 adet orta boy haşlanmış patates + yarım bardak rende kaşar peyniri  + tuz + pul biber (5 adet poğaça için)

100 gr beyaz peynir + 5 dal maydanoz (5 adet poğaça için)

20 adet çekirdeği çıkarılmış iri doğranmış siyah zeytin + 1 tatlı kaşığı zeytinyağı + pul biber + kekik (5 adet poğaça için)

5 adet haşlanmış dilimlenmiş sosis + 1 yemek kaşığı domates sos (evde daha lezzeti ne varsa onlar da olur muhacir salçası, ajvar ama hiç birşey yoksa salça :) (5 adet poğaça için)

Üstü için:


1 tatlı kaşığı çörek otu

1 tatlı kaşığı mavi haşhaş

1 tatlı kaşığı çörek otu, susam karışımı

1 tatlı kaşığı susam

(Galeta unu, kişniş tohumu, keten tohumu, çekirdek içi üst süslemesi için kullanabileceğiniz diğer alternatifler)

1 çorba kaşığı kadar yumurta akı

Tarif:


Unu ve kabartma tozunu büyükçe bir karıştırma kabının içine eleyin, üstüne 1 tepeleme tatlı kaşığı mahlep ekleyip karıştırın. Toz karışımın ortasına bir havuz açın, içine yumurtaları (Poğaçaların üstünü ıslatmak için kullanacağınız 1 yemek kaşığı yumurta akını ayırmayı unutmayın :) kırın, eritilmiş-ılınmış tereyağı, zeytinyağı, yoğurt, tuz ekleyip, yoğururken elinizi yoracak sert kıvamlı bir hamur yoğurun. Üstünü nemli bezle kapatıp 45-60 dk kadar dinlendirin.



Hazırladığınız içleri kullanarak, avuç içinizde açtığınız çay tabağı büyüklüğündeki hamuru yuvarlak şekilde kapatın. Bütün poğaçalar hazır olduktan sonra üstlerini yumurta akına batırıp 1 tatlı kaşığı istediğiniz tohumu koyduğunuz çay tabağına bastırarak üstlerini süsleyin.


Ben üstlerini süslerken; patatesli poğaçalar için haşhaşı, peynirli poğaçalar için susamı, zeytinli poğaçalar için çörek otunu, sosisli poğaçalar içinde susam çörek otu karışımını kullandım.

Haftasonu ya da daha iyisi cuma akşamından yapın, tatili poğaçasız geçirmeyin... Erken kalkan aç kalmasın,  kahvaltılar şenlensin, çocuklar acıkınca yemeğe kadar anne poğaçasıyla oyalansın, çayı yanı boş kalmasın :D :D :D

Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...