Gülşah'ın Aynası

3 Temmuz 2015 Cuma

ANANE KURABİYESİ

gulsahinaynasi.blogspot.com

Biz küçükken anneannemize "anane" derdik. Ortadaki a'yı biraz uzatınca tam da bizim dediğimiz gibi söylenmiş oluyor. Mis kokulu portakallı kurabiyeler yapardı, yapınca da çok yapardı günlerce yerdik, bayatlamazdı da kolay kolay. İşte bu kurabiye de öyle bir kurabiye :)



Tarif ne yazık ki anneannemden kalma değil, bilemedik onun yaptığı tarifleri yazmayı, düşünemedik... Siz kendi fırsatlarınızı kaçırmayın bari... Canım anneannem mekanı cennet olsun, nur içinde yatsın. Bu kurabiyeyi ilk yaptığımda tam da anneannemin kurabiyesi gibi oldu dediğim için tarife bu ismi layık gördüm. Kimisi babaanne kurabiyesi der kimi anneanne, işin özü sıvı yağlı yoğurtlu kurabiye... Bu malzeme ile 2 tepsi kurabiyeniz olacak.

Malzemeler:


5 su bardağı un

2 yumurta (1'inin sarısı üstüne, akı içine)

1 su bardağı şeker

1 su bardağı sıvı yağ

1/2 su bardağı yoğurt

1 paket kabartma tozu

1 çay kaşığı karbonat

2 tane portakal kabuğu rendesi

1 çay kaşığı tuz

Tarif:


Hiçbir zorluğu yok, büyükçe bir karıştırma kabının içine un, karbonat ve kabartma tozunu eleyin, ortasını havuz şeklinde açın, 1 tam yumurta ve bir yumurta akını (yumurta sarısı üstüne), şeker, sıvı yağ, yoğurt, tuz ve portakal kabuğu rendesini ekleyin, yoğurun. İşte hazır! Ceviz büyüklüğünde kopardığınız parçaları yuvarlayıp aralıklı bir biçimde dizin, çok kabaracak, sonra birbirine yapışmasın. Üzerlerine yumurta sarısı sürün ve 180 derece fırında üstü kızarıncaya kadar pişirin. Üzeri iyice kızardığında kurutmadan kurabiyelerinizi fırından çıkarın, fırın tepsisinde için için pişmeye devam etsin, soğuduğunda servis tabağına alırsınız.

Afiyet olsun!

*Katı yağ kullanırken özellikle tereyağı olduğunu belirtirim, bu tarifte ise sıvı yağın ne olduğunu özellikle kesinleştirmedim. Bebekli-çocuklu ve sağlığına düşkün hanımlar zeytinyağlı yapsınlar. İnanın portakal kabuğunun kokusu zeytinyağının kokusunu bastırıyor, belki çok hafif hissedersiniz ama daha sağlıklı bir tarif olur. "Olur mu tatlı kurabiyeye zeytinyağı?" diyenler ayçiçek yağı, fındık yağı, her yerde bulunmuyor ama ceviz yağı kullanmakta da serbestler.

*Bu tarifte hem kabartma tozu hem karbonat var farketmişsinizdir. Karbonat bu kurabiye özgü hoş bir renk değişimi sağlaması ve tat katması için var. Yoksa bir çay kaşığı karbonat bu kurabiyeyi kabartmaya yeterli olmaz, o yüzden de bir paket de kabartma tozu kullanıyoruz.

*Üzerine ceviz, fındık, fıstık olmaz mı?! Olur tabi, ben orjinaline sadık kalarak böyle yaptım.



Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...