Gülşah'ın Aynası

27 Temmuz 2015 Pazartesi

TATİLDEN DÖNDÜK GELSİN BUZLU ÇAYLAR...



Aslında pek de uzun sürmeyen tatilimiz bitti, evimize döndük. İçimde de bir dolu yazı enerjisi birikti. Sanırım  bu sıcaklarda en acil yayınlamam gerek yazı, buzlu çay yazısı.

Tatilde eş dost ziyaret ederken, öğlen sıcağında bir tanıdığımızın evine gittik. Denize nazır balkonu olan bu güzel evde bize soğuk içecek ikram edilirken şişe şişe gelen buzlu çaylar beni dehşete düşürdü. "Biz hep şeftali aromalı alıyorduk ama limonlusu en güzeliymiş..." dedi evin beyi, "Yaa..." dedim "Siz kendiniz yapmıyor musunuz?" "Tadını tutturamıyorum dedi evin hanımı..." Üzüldüm ne diyeyim, hem de limonlu seviyorlar...



Gazlı içecekler üzerine yazı yazmaya ne hacet, reklam ve hediye kampanyalarından da anlaşıldığı üzere satışlar baya düşmüş ( http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/07/26/yazilar/tip-yazilari/beslenme/gazozculara-hak-veriyor-ve-destekliyorum/ Ahmet Hocanın da yazısı önemli bir okuyun derim... ) Güzel ülkemizde yaygın satılan içeceklerden, öncelikle basitçe ve yaşamsal olan su, sonra maden suyu, ayran, şalgam suyu dururken illa şeker içerikli ve zararlıların en hafifi listelerinde dolaşacağım derseniz karşınıza doğal meyve suları, limonatalar ve buzlu çaylar çıkıyor.

Yazları ben de çeşit türlü soğuk içecek hazırlarım evde, boy boy cam sürahilerim vardır. Birinde limonata birinde buzlu çay birinde kızılcık şurubu olur kimi zaman. Bunların hepsinin tarifini sizlerle paylaşmayı düşünüyorum. Ama en basiti şu buzlu çay konusunu bir çözelim.



Buzlu çay yapmak için en baştan çay demlemenize bile gerek yok, içemediğiniz çaydan bile olur. Alın elinize bir fincan içemediğiniz demlikte kalan çayı; dem, su ve normalde kullandığınız şeker ölçüsünden biraz daha az şekerle bir fincan çay hazırlayın. (Biraz daha az şeker diyorum çünkü soğuk içecekte şeker ihtiyacınız azalacak. Tam tersine şekersiz çay içiyorsanız da buzlu çay da biraz şeker arayabilirsiniz :)) Sonra bu fincanı evinizde bulunan kapaklı cam bir sürahiye boşaltın. Bu şekilde kalan dem bitinceye kadar fincan fincan hazırlığınızı yapıp sürahiyi oda sıcaklığına geldiğinde buzdolabına atıp soğutun. Limonlu buzlu çay yapmak isterseniz hazırladığınız bir litre buzlu çay için 1 dilim limon yeterli olacaktır. Aman bu limonu sıkmayalım yalnız salata yapmıyoruz :) Limonu sıkarsanız görüntü berraklığını yitirir, bulanık kötü birşey olur. 

Servis ederken içine taze nane yaprağı da atabilirsiniz. Çay sıcakken içine taze nane atarsanız bu da naneli buzlu çay olur ki, o da harika bir lezzettir. Nane kullanacaksanız üst yapraklarını tercih edin :)

Yeşil çay ile de olur, sevdiğiniz ölçüde büyükçe bir bardağa çayınızı hazırlayın, oda sıcaklığına geldiğinde kapaklı bir şişeyle buzdolabına yollayın. Nasıl çay içmeyi seviyorsanız, meyve çayları da dahil, ister sıcak hazırlayın oda sıcaklığına gelince buzdolabına koyun, ister az miktarda sıcak suyla demleyip üstünü soğuk su kullanarak kısa sürede hazır hale getirin. O plastik şişelerde satılan içecekleri içmeyin de...

Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...