Gülşah'ın Aynası

2 Temmuz 2015 Perşembe

SEBZE MÜCVER


Bebeklerime hamileyken çok sevgili bir arkadaşım "Aman!" demişti, "Yemek yemeleri çok önemli, ne olur dua et iyi yesinler, yoksa çok üzülürsün, çok ağlarsın, çok yorulursun..." Ne harika birşey insanın böyle tatlı, böyle güzel nasihatler veren arkadaşlarının olması. Ben de söz dinledim ama, hamileliğimde onların huylarına, iştahlarına çok dua ettim. Çok şükür yemeleri dengeli ve yeterli, oğlan biraz kilolu bile sayılabilir, kızım şimdilik ideal ölçülerini koruyor :)

Katı gıda almaya başladıklarından beri kabağı baştacı etmemden mi, yoksa gerçekten yiye yiye alışmaktan mı bilmem bizim evde çeşit türlü kabak yemeği döner; kabak graten, kabak sandal, kıymalı kabak, kabak mücver, pirinçli zeytinyağlı kabak hatta bu yemeğin balkabağı ile yapılan yorumu... En çok da kabak mücver. Sabah bebekler huysuzluk eder de yumurtaları kalırsa, öğlene hemen 1 kabaktan mücver pişer, o yenmeyen yumurta takviye edilir. Kabak bağırsakları çalıştıran müthiş bir potasyum kaynağı, sizler de sofranızda ihmal etmeyin.

Başından beri mücver tarifi vermeye çalışıyorum ya... Kabak mücveri en son patates ve havuçla yapmaya başlayınca bu tarifin adı da sebze mücver oluverdi. Kabak diye burun kıvırmayın lütfen, annem bile benim mücverim senin yaptığın gibi olmuyor diyor. 

Malzemeler:


2 adet ortaboy kabak

2 adet ortaboy patates

1 adet ortaboy havuç

1 tutam maydonoz

1 tutam dereotu

3-4 dal taze nanenin yaprakları

2 yumurta

2 tepeleme yemek kaşığı un

Tuz, karabiber


Azıcık haşladığımız patatesleri ve çiğ havuç ile kabağı rendeliyoruz, üzerine yeşillikleri doğruyoruz, yumurtaları kırıp un, tuz ve karabiberi de eklediğimizde karışımımız tamam. Karışmın akışkan, kaşıktan parça parça koparak dökülen bir kıvamda olması lazım, yani oldukça kalın bir hamur gibi ama yine de akışkanlığını kaybetmemiş olmalı. Bu kıvamı bulmak için benden fazla un kullanabilirsiniz. Ama dikkatli olun. Unu fazla kaçırırsanız da tek çözüm yumurta kırmak gibi görünüyor ama, olumsuz düşünmeyelim mücverimiz harika olsun :) Tavanızı ince bir tabaka yağla kaplayıp ısıtın ve sıcak tavaya mücver harcını bir yemek kaşığı yardımıyla bırakın. Alt üst pişirdiğinizde mücverler hazır :) (Üstteki görsel bu ölçüde malzeme kullanılarak elde edilen mücver miktarını gösterir.)

Afiyet olsun!

*Bütün ustalar öyle önerir ama ben bu tarifi yaparken asla rendelenen kabağın suyunu sıkmıyorum. 

*Karışımı bekletmeden pişirirseniz kabağa su salmak için çok fırsat tanımamış olursunuz, siz mücverleri pişirirken kabak su salar ve iş kıvamı etkileyecek ölçüye gelirse un eklemek serbest! 

*Pişirmek zeytinyağlı tavada alt üst etmek kadar basit, yağı koyarken elinizi korkak alıştırmayın yalnız, bu tarife lezzet kuru kuruya pişirerek değil biraz bolca yağla pişirerek geliyor. Pişirme işlemine başlamadan önce tavanızın ince bir tabaka zeytinyağı ile kaplı olması yeterli olacaktır. Zaten mücver yağı hüüp diye çektiğinden her tavaya mücver harcı döküşte, yağ eklemeye ihtiyaç duyacaksınız. Fırında daha az yağlı muhteşem bir mücver tarifi yok mu derseniz, çok denedim hiç böyle olmuyor, malesef...

*Unlar markadan markaya farklı su tutma özellikleri gösterdiğinden ne yazık ki ölçüler standart olmuyor, bazen çok güvendiğiniz usta ile aynı unu kullanmıyorsanız sonuç hüsran olabiliyor, o yüzden un içeren tariflerimde kıvamı özellikle iyi tanımlamaya çalışıyorum.


Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...