Gülşah'ın Aynası

3 Temmuz 2015 Cuma

CHEESECAKE



Vişne sever misiniz? Ekşi, serin, şu sıcak yaz günlerinde vişne soslu bir cheesecake ne de güzel gider... Ama itiraf edelim cheesecakeler öyle en kolay tarifler arasında yer almazlar, nazlı olurlar, sonra hemen hazır olmazlar dinlendirmek gerekir... :) :) :)
Güzel bir cheesecake hazırlamak için şöyle iki gün vaktiniz varsa, buyurun malzemelere geçelim...

Malzemeler:

Tabanı için:

1.5-2 paket burçak bisküvi 

2 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı

5-6 adet iri dövülmüş ceviz (isteğe bağlı)

1 yemek kaşığı tereyağı (kalıbın duvarlarını yağlamak için)

İçi için:


3 kutu "Pınar Beyaz" krem peynir (Evet! Labne değil)

1.5 bardak toz şeker

5 tane yumurta

1,5 paket krema

3 yemek kaşığı mısır nişastası

2 paket vanilya

1 çorba kaşığı limon suyu

1 çay kaşığı tuz

Sosu için:


1 paket donmuş vişne ya da 1/2 kilo çekirdekleri çıkarılmış taze vişne

2 bardak su

3 yemek kaşığı şeker

2 yemek kaşığı mısır nişastası

Bisküvileri robotta ya da elinizde iyice kırın, neredeyse un gibi olsun. Üzerine eritip elinizin yanmaması için soğuttuğunuz tereyağını gezdirin. Eğer "Aaa... ben çok severim, cevizi de olsun tam olsun!" diyorsanız iri dövülmüş cevizleri de ekleyip karışımı güzelce yoğurun, bahsettiğim işlem hani köfte yoğurur gibi yoğurmak, öyle kaşıkla karıştırmak değil. :)

Daha sonra orta boy bir kelepçeli kalıbın alt yüzeyine uygun boyda yağlı kağıt kesin ve fazlalıkları tabanın dışında kalacak şekilde kalıbı kelepçeleyin, kalıbın kenarlarını az miktarda tereyağı ile yağlayın. Hazırlamış olduğunuz karışımı elinizle sıkıştıra sıkıştıra kalıba yerleştirin. Tabanın her yerinin eşit kalınlıkta olmasına dikkat edin. Bu tabanın iç harcı ile fırına verilmeden önce en az 2 saat kadar buzdolabında dinlenmesi gerekiyor. Çok vaktiniz varsa daha uzun süre de bekletebilirsiniz ya da yatmadan önce hazırlayıp tarife sabah devam edebilirsiniz. :) Hemen iç harcı hazırlama işine kalkışmayın derim ben :)

İç harcı hazırlarken malzemelerin eklenme sırası çok önemli. Başlamadan önce ısınması için fırınınızı da 170 dereceye getirebilirsiniz. Bu aşamada hem derin hem de büyük olması sebebiyle IKEA'nın büyük çelik karıştırma kabını kullandım. Öncelikle krem peynirleri karıştırma kabına koyup mikserle krema haline gelinceye kadar çırpın. Sonra şekeri ekleyin ve çırpmaya devam edin. Sonra yumurtaları birer birer ekleyip her seferinde yumurtayı karışıma iyice yedirdiğinizden emin olun. Limon suyu, tuz, mısır nişastası ve vanilyaları ekleyip karıştırın, en son kremayı da ekledikten sonra son karıştırma işlemini yapıyoruz. İç harcımız hazır.

Buzdolabında en az 2 saat dinlenmiş tabanın üzerine iç harcı ekleyip 170 derece ısınmış fırında cheesecakeinizi 1 saat pişirin. 1 saatin sonunda da fırın kapağını açmayın, fırının içinde soğusun, iyice soğuduktan sonra çıkartabilirsiniz. Cheesecake pişerken kabaracak, soğurken ortası çökecek, orta kısmında çatlamalar olabilir mühim değil, üzerini sosla kapatacaksınız zaten. :)

Bundan sonrası üzerinin sosunun hazırlanması. Şu sıra vişne çıktı taze taze bulmak mümkün, ama eğer vişne bulunmayan bir zamanda dondurulmuş ürün kullanacaksanız donmuş vişneleri bir tel süzgeç üzerine koyup iç harcı hazırlamaya başlamadan önce yumuşamaya ve sularını salmaya bırakmalısınız. Soğumuş cheesecake üzerine bu artık sularını bırakmış ve oda sıcaklığına ulaşmış olan vişneleri ya da taze çekirdekleri çıkarılmış vişneleri dizin. Donmuş vişnelerin çözülürken bıraktığı suyu yada vişnelerin çekirdeklerini çıkartırken elde ettiğiniz vişne suyunu 2 bardak içme suyu ile çoğaltın, içine mısır nişastası ve şeker ilave edip karıştırarak bir taşım kaynatın. Elde ettiğiniz muhallebi soğudukça donacak kıvamdadır ve bulunduğu kabın şeklini alır, bu da hiç iyi olmaz, ancak sıcak sıcak da cheesecakein üzerine konmaz. Siz arar ara çıprarak katılaşarak donmasına engel olun ve bu şeklide ılınmasını sağlayın. Ilındığında bir kaşık yardımıyla vişnelerin üzerine yavaşça dökün. Oda sıcaklığına geldiğinde cheesecake buzdolabına konulacak aşamaya gelmiş demektir.

İşte bundan sonra sabredip bu cheesecakei buzdolabında 1 gece bekletmeniz lazım. Baştan dedim cheesecakeler nazlıdır... :) :) :)

Afiyet olsun!

* Bu tarifi vişne sos yerine başka sos tarifleriyle hazırlamanız da mümkün. Belki bir gün limonlu sos, çilekli sos da yaparız :) :) Çok yakında paylaşacağım çikolata sos için takipte kalın :) 

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...