Gülşah'ın Aynası

5 Temmuz 2015 Pazar

TORPİL

izmir'in torpil tatlısı


İzmirliler bilir efendim... Gerçi geçen senelerde sorduğum birkaç pastanede bulamamıştım ama görseldeki gibi huni şeklinde, içi krema dolgulu tabanı fındık kırığına batırılmış bir biçimde satılan, muzice bir buluş vardı ben İzmir'de yaşarken. Bu tarif o güzelim yıllara özlem dolu bir selam olsun...


*Bu şekilde görünen bir tarif Bulgaristan'ın funiyki tatlısı olarak da kayıtlarda geçiyor, ancak tariflerden anladığım kadarıyla şekil ve krema dolgusunun olması İzmir'in torpiline benzemekle birlikte, funiyki daha yumuşak bir hamurdan yapılıyor ve dışı çıtır çıtır olmuyor. Siz de eğer tarifi benim gibi çok severseniz funiyki kalıbı olarak internette satışı yapılan çelik konilerden alıp, bu tarifi kolaylıkla yapabilirsiniz. Eğer kalıp yoksa kartondan ya da alüminyum folyodan külahlar yapıp üzerini yağlı kağıt ile sararak kullanabilirsiniz. 

*Kullanacağımız kalıp böyle birşey... Ben 20 tane kalıbı 16 liraya almıştm, halen daha da internette bu fiyattan satışta...



Malzemeler:


5 adet milföy dikdörtgeni (2 kare bitişik-1 kg.lık milföy paketlerinden çıkan şekilde)

1/2 litre süt

2 yemek kaşığı un

2 yemek kaşığı mısır nişastası

5 yemek kaşığı toz şeker

1 paket vanilya

1 yemek kaşığı tereyağı (muhallebinin içine)

1 yemek kaşığı tereyağı (kalıpları yağlamak için)

Az miktarda file badem

Süper kolay fakat biraz oyuncaklı bir tarif... Bu tarifi yapmak için özel çelik kalıplar aldığım düşünülürse ne kadar harika bir tarif olduğu da anlaşılır herhalde :) Esasen yine milföy ile kremanın bir buluşması, yalnız torpili ısırdığınız anda ağzına dolan krema uğraştığınıza değdiğini gösteren an olacak.

Milföyleri buzluktan çıkarıp eğip bükecek sıcaklığa gelinceye kadar ısınmalarını bekleyin, yağını dışarı salmaması için bu süre boyunca kontrollü olun ve iyice kendini salacak sıcaklığa ulaşmadan tarife başlayın.

Dikdörtgen şeklindeki milföylere enine 3 kesik atarak 4 uzun şerit elde edin. Bu şeritleri hafif elimizde esnetip uzatarak, yağladığımız kalıplarımızın üzerine sivri uçtan geniş uca doğru sarın. Böylece 5 milföy dikdörtgeninden 20 konilik hamur elde etmiş oluyoruz. Milföyleri fırınınız müsaitse dik konumda (geniş kısmının üstünde) fırına verin ve üzeri kızarıncaya kadar 180 derece fırında pişirin. Fırı fanını açmayın, koniler devrilmesin :)

Fırından çıkardığınız milföyleri soğumaya bırakın ve soğuduktan sonra yavaşça, kırmadan kalıptan çıkarın.

Tencerede süt, un, nişasta ve şekeri karıştırın, orta ateşte sürekli karıştırarak muhallebi yapın. Muhallebi piştikten sonra, ocaktan alın ve içine vanilya ile tereyağını ekleyip çırparak güzelce karıştırın. Zaman zaman çırparak muhallebiyi ılınmaya bırakın.

Bir sıkma torbası kullanarak ılık haldeki muhallebiyi konik hamurların içine doldurun. geniş tabanını file badem üzerine bastırın. Bitti bile...

Afiyet olsun!

*Konik milföylerin soğuk, muhallebinin mümkün olduğunca ılıkken birleşmesi milföylerin çıtır kalması açısından önemli, ancak bir gün bekleyen milföyler yine tahmin edebileceğiniz gibi yumuşayacaktır. Muhallebi ise soğudukça donacağı için, ılıkken daha dolay doldurulacaktır.  Taze tüketilecek miktarda yapılması tavsiye olunur :)

*Eğer kalıp alıp tarifi yapacaksanız, kalıbı kullanmadan önce oda sıcaklığındaki terayağı ile yağlamayı ihmal etmeyin, milföy her ne kadar yağlı bir hamur da olsa kalıba yapışabiliyor. Kalıbı temizlerken de bir miktar su içinde bekletip üzerinde yapışık kalabilecek hamur ve yağın akmasını bekleyip sonra bulaşık makinesinde kolaylıkla temizleyebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...