Gülşah'ın Aynası

5 Ağustos 2015 Çarşamba

8 YEMEK KAŞIĞI YAĞLA PATLICAN OTURTMA :)


 

Aslında biliyorsunuz bir kilo sebze başına 4 yemek kaşığı yağ yeterlidir :) Sağlıklı ve hafif lezzetler için. Ama söz konusu patlıcan olunca şunu 8 yemek kaşığına çıkaralım yoksa olmuyor :D Kızartmıyoruz ya yeter!

Bu son dönemde ailecek bizim hafif patlıcanlı yemek yapma yöntemimiz. Kızartmıyoruz! Yağlayıp, tuzlayıp fırına veriyoruz :D!




Malzemeler:


1 kilo patlıcan

150 gr kavrulmuş kıyma

1 orta boy soğan

1 orta boy domates

4 sivri biber

10-15 dal maydanoz

1+1 tatlı kaşığı tuz

4+4 çorba kaşığı zeytinyağı

1 tatlı kaşığı salça

1 çay kaşığı karabiber

Tarif:


Patlıcanları alacalı soyduktan sonra uzunlamasına 4 parçaya ayırıyoruz. Biraz hacimli görünecek gözünüze ama fırınlandıktan sonra sularını kaybedip incelecekler. Patlıcanlarımızı sonra bir tatlı kaşığı tuz ve dört çorba kaşığı zeytinyağı ile ovalayıp bir fırın tepsisine düzgün biçimde yerleştiriyoruz ve fırında 220 derece de 20-25 dakika pişiriyoruz.



Eskiden halka halka doğruyordum, klasik tarifte halka halka doğranıp kızartılır ya :)  ama o şekilde tepside çok yer kaybı oluyordu. Bu şekilde yer kabı da yok :) En pratiği bu!



Patlıcanlar fırında pişerken 4 çorba kaşığı zeytinyağında, 1 orta boy soğanı soteleyin. İçine 1 tatlı kaşığı domates salçasını ekleyin ve iyice ezerek dağıtın. Sırasıyla 4 ince doğranmış sivribiber ve 1 orta boy küp kesilmiş domatesi ekleyin ve 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiberle birlikte pişirin. Hepsi yumuşadığında daha önceden kavrulmuş olan 150 gr  kıymayı ilave edin. Üzerine 1 bardak su ilave ederek bir taşım kaynattığınızda üst harcımız hazırdır. Pişmiş harcın üzerine ince doğradığınız maydanozları ilave edin. Bu maydanozlar yemeğin ikinci fırınlanışında diriliklerini yitirmiş olacaklar.





Fırından çıkan patlıcanları ben kare borcama aldım ve üzerine hazırladığım harcı döktüm. Bu şekilde bir gün önceden hazırlayıp üstüne strech film çekerek dolapta saklayabilir, yemekten yarım saat önce fırına verip üzeri kızarıncaya kadar 200 derecede ikinci pişirmeyi gerçekleştirebilirsiniz. Yemeğiniz hazır, cacıkla sunum tavsiye olunur.

Afiyet olsun!



Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...