Gülşah'ın Aynası

11 Ağustos 2015 Salı

TAVUK SUYUNA ÇORBA


Mübarek Ramazan ayını, annem ve babamla geçirdik. Annem, yaz da olsa, kış da olsa, iftarda midevi olduğu için bir kase sıcak çorba içilmesinden yana. Tabi bizde annenin sözü üstüne söz söylenmez. Öyle böyle yeni konuşmaya başlayan bebeler her akşam içe içe "çoopa" diye sıcak kıvamlı herşeye verebilecekleri yeni bir isim daha öğrenmiş oldular. Mama gibi... Çok kolaylarına gitti "Çopaa içiyim?" demek ve biz de yaz yaz bol bol "çoopa" içmeye başladık.

Ben de şuraya, mantılarda hani o çok sevdiğiniz et suyu-yoğurt ve domates sos lezzetini taşıyan bir tavuk suyu çorba tarifi bırakayım da, bir gören bir yapan illa ki bulunur dedim :) Hem bebeklere, hem öğlen yemeğinde çorba tercih edenlere güzel bir tarif geliyor şimdi...



Malzemeler:


1 litre tavuk suyu 

1 kase yoğurt

1 yemek kaşığı un

1 orta boy domates

1/2 su bardağı tel şehriye

1-2 çorba kaşığı zeytinyağı

Tarif:


En son tavuk aldığımda 3 tavuk budunu  haşlayıp üzerine salça sos sürüp fırına vermiştim, nar gibi kızarmıştı. Tarif paylaşmadım ama zaten kolay, herkes evde bunu yapıyor öyle değil mi ?! Bu haşlama suyunu dökmedim tabi, çok da bekletmeden bugün çorbaya çeviriyoruz. 

*1 küçük çorba kasesi 200 ml su alır o yüzden bir litre tavuk suyu ile 5 küçük kase çorba elde etmek üzere, tavuk suyunu daha da seyreltip tadını kaçırmadan tencereye alıyoruz, ocağı açıyoruz.


Tavuk suyu henüz ısınmadan, tencerenin içine 1 kase yoğurt ile iyice çırptığımız 1 yemek kaşığı undan oluşan karışımını ekliyoruz. Böylece kesilme gibi bir risk ile karşılaşmıyoruz, yavaş yavaş karıştırarak suyun kaynamasını ve çok az kıvam almasını bekliyoruz.

Su kaynadığında içine 1/2 su bardağı şehriyeyi ilave edip şehriyeler iyice şişinceye kadar pişirmeye devam edeceğiz. Şehriyeleri ekledikten sonra kepçeyle ara ara karıştırırsak iyi olur, çünkü şehriyeler birleşmeye ve dibe yapışmaya meyilli çocuklar :)


Piştikten sonra tavuk suyu zaten yağlı olduğu için az miktarda (1-2 çorba kaşığı) zeytinyağı ile ayrı bir tavada çevirdiğimiz bir orta boy domates rendesini çorbamızın üzerinde gezdireceğiz. Hepsi bu. Kasenin üstünü taze nane ile süsleyerek servis edin.




*Bu çorbanın yanına mevsiminde börülce salatası çok dengeli ve yakışan bir tamamlayıcı oluyor. Sadece börülceyi ayıklayın, yıkayın, haşlayın ve salata gibi soslayın, ben biraz sarımsak da rendeliyorum üstüne... :)

Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...