Gülşah'ın Aynası

15 Ağustos 2015 Cumartesi

MANTI

mantı


Bayılırım...Ya siz...

Herhalde mutfakta ilk tecrübelerimden biri mantı kapatmaktır. Tabi o zamanlar yerde koca sofraların üzerinde açardı annem ve anneannem, bize de yardım etmek adına mantı kapatmak düşerdi küçük küçük... Benim kız da azıcık daha büyüse de kapatmaya yardım etse keşke :) Henüz 21 aylık... Kaç kişi oluyorduk acaba o günlerde sofrada 8 belki 10 kişi... Tabi bu sayıda yetişkine, hele de mantı tepsisini önünde görünce 2-3 tabak yiyen yetişkine, mantı yetiştirmek zor, ama mutfakta yeni olanlar ve ufak ufak başlayalım diyenler için 6 tabak mantı çıkartmanın 1-1,5 saatlik orta zorlukta bir yemek olduğunu söyleyebilirim. Zorluğu da hamur açmaktan, yoksa aman aman zor değil. Siz heves edin de hamur dikdörtgen açılsın yamuk açılsın varsın, öyle de olsa mantı kimsenin boğazından eğri geçmeyecek...


Malzemeler:

Hamuru için:

3 su bardağı un

1 yumurta

1 tatlı kaşığı tuz

1 bardak su

İç harcı için:


150 g kıyma

1 orta boy soğan

1/2 tatlı kaşığı tuz

1/2 tatlı kaşığı karabiber

Tarif:



Hamuru hazırlamak için unu karıştırma kabının içine eleyin, unun ortasını havuz şeklinde açarak tuz ve yumurtayı ekleyin. Yavaş yavaş su ilave ederek kenarlardan ortaya doğru un çekin. Sıkı bir hamur elde edeceksiniz. Bu hamuru kabın içinde 4 eşit parçaya ayırın.


Başka bir kabın içine soğanı rendeleyin kıyma tuz ve karabiber ekleyip elinizle iyice karıştırın. Bu iç harcı da karıştırdığınız kabın içinde 4 eşit parçaya ayırın.


Şimdi sıra hamur açmada, hamuru açacağınız yüzeyi ve hamurun üstünü unlayın, oklava ya da merdaneyle bir ileri bir geri, hamuru 90 derece çevir yine bir ileri bir geri, hamuru 90 derece çevir yine bir ileri bir geri... Böyle giderseniz kolaylıkla daire şeklinde hamur açabilirsiniz. Amann... Daire olmasa ne olacak ki... Hiç kimse görmeyecek bile... Ben size lezzet garantisi veriyorum :) 

Hamurumuz 2 mm kalınlığında açıldığında 3cmx3cm olacak şekilde karelere bölün, eğer minik olsun derseniz karelerin boyunu 2cmx2cm ayarlayabilirsiniz. Böylesi biraz daha zahmetli ama daha güzel görünümlü olur tabi...


Her hamur bezesi için böldüğünüz kıymayı elinize alıp, kestiğiniz karelerin üzerine fındık büyüklüğünde kıyma parçaları bırakın.Ev mantısı bu hazır marketten alınanlara benzemez :)


Bildiğiniz yöntemle kapatın, mesela ben böyle kapatıyorum.


1 tatlı kaşığı tuz ve 1 çorba kaşığı zeytinyağı konmuş kaynayan suyun içine mantıları atarak pişirin. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve tereyağında sotelenmiş domates salçası gezdirin.


*Haşladığınız mantıyı tencereden kevgir kepçe ile alıp kalanını tencerenin içinde bırakırsanız, kalan mantıyı bir sonraki sefer ısıtmak çok pratik olacaktır :)

*Mantınızı kevgirle alıp bitirdikten sonra tencerede kalan suyu çorbalarınızda kullanın, çok güzel bir et suyu tadı yakalayacaksınız :)

*3 tabak mantı yeterli olacaksa, 2 tane hamurdan yaptığınız mantıları deep freeze atın, sıkışık zamana hazır yemek olsun :)

*Deep freeze atılacak mantıların birbirlerine yapışmaması için; mantıları küçük bir tepsiye dizip deep freeze de 10-15 dakika kadar bekletip sertleşmesini sağlayın, sonra buzdolabı poşetine koyun.

Afiyet olsun!






Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...