Gülşah'ın Aynası

15 Ağustos 2015 Cumartesi

SİMİT EKMEK


Eve ekmek almayıp, sürekli ev yapımı tuzlu mayalı hamurlarla ekmek ihtiyacımızı karşıladığımız için zaman zaman değişik tarifler uygulayıp, aynı tariften sıkılmayalım diye ev halkına kahvaltılarda güzellikler yapıyorum. Bu da son numaram simit ekmek! Üstü pekmezli ve kavrulmuş susamlı bu ekmek lezzet olarak sokak simitlerini hatırlatıyor. Elbette ekmek olduğu için daha yumuşak ve gerçekten pekmezli olduğundan dolayı daha tatlımsak... Çocuklarında tatlılığından ötürü dayanamadığı bu mayalı ekmeği yapmak hiç de zor değil.



Malzemeler:


4 su bardağı un

1 tatlı kaşığı instant maya

1 tatlı kaşığı şeker

1 çorba kaşığı tuz

1,5 su bardağı ılıtılmış su

2-3 çorba kaşığı pekmez

3 çorba kaşığı susam

Tarif:



Ben malzemeleri karıştırıp mayalandırmak için ekmek makinemi kullandım, ama tabi ki bu hamuru hazırlamak ve mayalandırmak için makine şart değil.


Karıştırma kabının içine ununuzu eleyin, ortasını açın ve içine maya ile şekeri koyup ılık su ilavesiyle ortadan kenarlara doğru unu çekerek yumuşak bir hamur elde edin.Bu hamurun üstünü hava almayacak şekilde strech film ile kapatın. 1 saat kadar sıcak bir ortamda mayalanmaya bırakın. Hamurun mayalanma işlemi tamamlanınca üstüne 1 yemek kaşığı tuz serpin ve elinizi zeytinyağı ile yağlayarak, tuzu hamurun her yerine dağıtacak şekilde hamuru tekrar yoğurun.


Bir sahanda herhangi bir yağ ilave etmeden susamları kavurun, kavurma işlemi tamamlanıp susamlar renk değiştirince bu susamları hemen bir tabağa alın, tavada bırakmayın ki tavanın sıcaklığının etkisiyle yanmasınlar.




Hazır olan hamuru fırın tepsisine alıp üstüne bir fırça yardımıyla pekmez sürün, daha sonra kavurduğunuz susamları yayın, içinin güzelce pişmesi ve porsiyonlama kolaylığı için bıçakla istediğiniz şekilde kesikler atın. Ekmeğinizi 200 derecede güzelce kabarıp, altı üstü kızarıncaya kadar pişirin.

Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...