Gülşah'ın Aynası

11 Eylül 2015 Cuma

KIŞ HAZIRLIKLARI VOL.4: DOMATES SOS


Evde sos yapmanın altın kuralı çok temiz çalışmak! İster domates sos, ister menemen sos, ister muhacir salçası. Kavanozlar mutlaka önceden yıkanıp kurutulacak, kullanılacak sebzelerin kaba kiri akıtılacak, sirkeli suda bekletilecek, sonra tekrar sirkeli suyu da akıtılarak kullanılacak, üstüne verdiğim vakumlama (kavanoz kapaklarını kaynatma) ve tuz-yağ oranına da uyarsanız bir yıl boyunca bozulmadan ağız yadıyla yiyebileceğiniz lezzetli soslarınız olur.




Ben domates sosu hazır olduğu anda kullanmaya başlıyorum. Domatesin bu yağlı-tuzlu pişmiş hali, taze domatesle yapılandan daha çok lezzet veriyor yemeklere, hele de domatesli pilava... Belki daha konsantre olduğundan... 
  
Pişirme sırasında domateslerin yaklaşık olarak yarı yarıya azalacağını kabul edebilirsiniz. Aslında daha önce verdiğim menemen sos tarifi ile çok benzer olsa da sadece domates sos ile ilgilenenlere kolaylık olması için ayrı bir başlık altında domates sos tarifini de vermek istedim. İşte başlıyoruz...

Malzemeler:


3 kilo en lezzetlisinden domates (Bir kerede daha çok domatesle sos yapacaksanız diğer malzemeleri orantılı olarak arttırabilirsiniz. 6 kilo domatese 2 çorba kaşığı tuz, 1 su bardağı zeytinyağı gb. Ben her hafta belli miktarda sos yapıp stokluyorum. Birden 50-100 kilo domatesle kafayı bozmuyorum <3 Tavsiye edilir.)

1 çorba kaşığı salamuralık iri tuz

1/2 su bardağı zeytinyağı 

Yeni kapaklı kavanoz (1,5 litre kadar sosu alacak miktarda)

Domatesi en lezzetlisinden yazdım, oturduğunuz şehre göre, ayaş domatesi (Ankara civarı), çanakkale domatesi (Batı Anadolu), pembe domates (bulabilen herkese) önerilir. Süpermarketlerde salçalık olarak satılan rio domateslerden (uzunca) olmasın mümkünse <3. Bu domatesler çok sulu değil ve pişirilince de güzel bir salça kokusunu veriyor ama sos için çok lezzetli de değil. Suyu az olduğu için verimli bir domates sadece...

Tarif:


Kavanozlar yıkansın, kurusun, içinde su damlası kalmasın :)


Domatesleri sirkeli suda da bekleterek iyice yıkayın. Sonra alt kısmına sivri uçlu bir bıçakla bir çarpı işareti yapın. 


Domatesleri kaynar suyun içine atıp 3-4 dakika suyun içinde bırakın, sonra kevgir kepçeyle çıkartıp soğuk suyun içine atın.


Domateslerin üzerinden ayrılan kabukları soyun ve robotta püre haline getirin. 


Sosu pişireceğiniz tencerenin içine domates püresini alın. Ben 4 litrelik bir tencere kullandım ve tencerenin yaklaşık olarak 2/3'ü doldu. Ocağın en büyük gözünde, ateşi harlı olarak açın, tencere hemen kaynasın, zaten maksat suyunu uçurmak. Kaynatmaya başlayın. Kaynarken dikkat edin, domatesin suyu üste çıkıyor posası dibe çöküyor ve dibini tutma ihtimali oluyor. Ara ara karıştırarak dibinin tutmasını engelleyin.

Kaynayan sosun üstünde domatesin sulu kısmı kalmadığı zaman 1 çorba kaşığı dolu dolu salamuralık tuz, ya da kaya tuzu, 1/2 su bardağı kadar da zeytinyağını ekleyip karıştırın, altını kısın.

Kavanoz kapaklarını içme suyu içinde kaynatın, sonra altını kısın.

Kapakların altı kısık, sosun altı kısık, kenardan bir kavanoz çekin, içine sosu kepçeyle koyun, kenarına değerse, taşarsa kağıt havluyla silin, kaynayan kapaklardan birini maşayla alın, içinde su kalmasın, kavanozun ağzına kapatın, havluyla kavanozu tutarken kapağı güzelce sıkın ve kavanozu ters çevirin. 


Kavanozları bu şekilde doldurduktan sonra hiç yerinden oynatmayın, sabaha kadar bıraktığınız yerde soğusunlar.

Sabah ters duran kavanozları elinize alın ve kapak üste gelecek şekilde çevirin. Vakum etkisiyle kapakların hafifçe içe çekik olması gerekiyor. Kapakta herhangi bir bombelenme yada sosta suyu-posası ayrılmış gibi bir görünüm oluşmamış olması gerekiyor.

Güneş almayan, serin bir yerde saklayın, buzdolabına konması şart değil, tuz ve yağ sosu koruyacaktır. 

Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...